Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtälöt kertovat ilmastonmuutoksen syyn ja suunnan

Matemaatikot kertovat kansantajuisesti, mihin perustuu varmuus ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta

Radio ja TV
 
yLE
Tohtori Hannah Fry käyttää omalaatuista erikoistehosteratkaisua lämpötiladiagrammien esittelyyn.
Tohtori Hannah Fry käyttää omalaatuista erikoistehosteratkaisua lämpötiladiagrammien esittelyyn. Kuva: yLE
Arvio: dokumenttisarja
Ilmastonmuutoksen mittarit
Climate Change by Numbers
Britannia 2015
Tuottaja Jonathan Renouf
Teema klo 21.00

BBC:n kaksiosaisen dokumentin Ilmastonmuutoksen mittarit juontajina nähdään kolme matemaatikkoa: tohtori Hannah Fry sekä professorit Norman Fenton ja David Spiegelhalter.

Ensi töikseen he toteavat, että ilmastonmuutoksen tutkiminen on yksi maailman tiedehistorian monimutkaisimmista projekteista. Osittain mainitun monimutkaisuuden, osittain hiilidioksidia runsaasti tuottavien teollisuudenalojen tahallisen vääristelyn vuoksi Suomestakin löytyy yhä niitä, jotka kiistävät ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen.

Eritoten näiden itseoppineiden "skeptikoiden" kannattaa katsoa dokumentti. Hyötyä siitä on meille yliopistolliseen tieteelliseen tutkimukseen luottavillekin.

Dokumentin kolmikko selventää kansantajuisesti, millaisia matemaattisia malleja ilmastotutkimuksessa on käytetty. Viihdyttävää tarinallisuutta mukaan on saatu kertomalla laskentamallien taustoista, joista löytyy monenlaista kuulennosta Guinness-oluen panemiseen ja kangastehtaiden lankojen katkeilusta kullan etsintään.

Jaksoista tiiviimpää työtä on jälkimmäinen, mutta avausjakson alkukin vetää näppärästi huomion puoleensa. Fry, Fenton ja Spiegelhalter tiivistävät tähänastisen ilmastotutkimuksen kolmeen lukuun, jotka ovat 0,85 astetta, 95 prosenttia ja biljoona tonnia (eli miljoona miljoonaa tonnia).

Nämä jätetään tarkoituksella aluksi selittämättä. Pian Fry kuitenkin ryhtyy kertomaan, miten vuoden 1880 jälkeen tehtyjen miljoonien lämpötilamittausten pohjalta on päästy yhteisymmärrykseen siitä, että ilmaston keskilämpötila on 135 vuodessa kohonnut 0,85 astetta.

Suuri havaintomäärä sisältää väistämättä virheitä. Esimerkiksi meriveden pintalämpötilan mittauksiin ovat aikojen saatossa vaikuttaneet käytetyt sangot ja sotavuosina havaituksi tulemisen pelko. Tuolloin öisiä mittauksia alettiin tehdä konehuoneeseen tulevasta merivedestä. Yli- ja alilyönnit osataan poistaa matemaattisesti harmonisoimalla.

Toisessa osassa, jossa kerrotaan maapallon tulevaisuuden ennustamisesta, esimerkiksi on valittu paljon nopeatempoisempi tapahtuma, Kimi Räikkösen formulakisa Monacossa vuonna 2005. Muiden autojen kolaroitua analyytikko osasi nopeasti laskea, että varikolle ei kannattanut suunnata. Muut juuttuivat ruuhkaan ja Räikkönen voitti.

Merkittävämpinä tulevaisuuden matemaattisina haasteina mainitaan tuhoisat sääilmiöt. Esimerkiksi Lontoota mereltä suojaavat tulvaportit on mitoitettu äärimmäisimpien ääri-ilmiöiden mukaan, mutta normaalin muuttuessa muuttuvat myös ääripäät.

Ensi viikon jakson keskeisintä antia on kuitenkin sen selvittäminen, millä todennäköisyydellä ilmakehän lämpötilan nousu johtuu ihmisen toiminnasta. Helposti ymmärrettävä on etenkin lämpötiladiagrammi, josta on poistettu hiilidioksidipitoisuuden lisääntymisen vaikutus. Samalla on kadonnut myös lämpeneminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat