Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SF-paraati on muutakin kuin kepeä ilottelu

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Taksikuski (Tauno Palo) ja turistiopas (Ansa Ikonen) ihastuvat kesä-Helsingissä vuonna 1939.
Taksikuski (Tauno Palo) ja turistiopas (Ansa Ikonen) ihastuvat kesä-Helsingissä vuonna 1939. Kuva: Suomen Filmiteollisuus SF Oy
Elokuva
SF-paraati, Suomi 1940
TV1 klo 13.10

SF-paraati on tyylipuhdas kotimainen kesäelokuva, jossa laulu raikaa ja pääpari, Ansa Ikonen ja Tauno Palo, saa lopussa toisensa. Elokuvaa voi sen kepeydestä huolimatta katsoa monesta eri kulmasta.

Ensinnäkin se on lähihistoriallinen kuvaus Helsingistä. Elokuva kuvattiin "viimeisenä kesänä" eli vuonna 1939.

Kansa valmistautui Helsingin olympialaisiin, ja SF-paraatinkin tarkoituksena oli markkinoida Helsinkiä matkailukohteena. Kuvaukset tapahtuivat Helsingin paraatipaikoilla, ja sekä Ikonen että Palo olivat rooleissaan matkailijoiden palveluksessa, toinen turistioppaana ja toinen taksikuskina.

Kesä 1939 muistetaan pitkänä, lämpimänä ja onnellisena aikana, jolloin Suomi oli hyvässä noususuhdanteessa. Palonkin pirssinä on avotaksi.

Toiseksi elokuva on suomalaisten näyttelijöiden parisuhdedraama. Siinä esiintyy Palon lisäksi Ansa Ikosen oikea rakkaus, näyttelijä Jalmari Rinne.

Elokuvan kuvausten alla ilmassa oli skandaalinkäryä, koska Ikonen oli salaisen suhteen vuoksi raskaana juuri eronneelle, itseään 20 vuotta vanhemmalle Rinteelle. He menivät presidentin luvalla naimisiin vielä samana kesänä. Eronnut henkilö ei tuohon aikaan saanut mennä naimisiin välittömästi uudelleen.

Toinen elokuvassa esiintyvä tosielämän pariskunta on Siiri ja Kaarlo Angerkoski. Heidän tarinansa koki traagisen lopun, kun Kaarlo Angerkoski kuoli 33-vuotiaana vain pari kuukautta kuvausten jälkeen.

Elokuvasta voi nauttia myös mainiona musikaalina, olivathan Palo ja Ikonen keskivertoa parempia ja kokeneempia laulajia.

Elokuvan musiikista vastasi pienessä sivuosassa nähtävä Georg Malmstén. Häntä voidaan kiittää elokuvassa soivasta Potkut sain-kappaleesta, joka sisältää yhden suomifilmien historian tarttuvimmasta kertosäkeistä: "Ei tee mitään, ei tee mitään, länteen, itään, länteen, itään.  . ".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat