Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saastepassio manasi maailmanloppua

Vuonna 1970 valmistunut televisioessee ympäristön tilasta perustuu vertauskuvalliseen kerrontaan

Radio ja TV
 
Yle
Saastepassio sai torjuvan vastaanoton. Sen kokeileva kuvakerronta oli liikaa pääosalle 1970-luvun alun televisiokatsojista. Kuvakaappaus ohjelmasta.
Saastepassio sai torjuvan vastaanoton. Sen kokeileva kuvakerronta oli liikaa pääosalle 1970-luvun alun televisiokatsojista. Kuvakaappaus ohjelmasta. Kuva: Yle
Haastattelu
Saastepassio, Suomi 1970
Suunnittelu Keijo Voudinmäki,
ohjaus Matti Lahti
Teema klo 21.50

"Ympäristöajattelun valtavirta on apokalyptista", totesi viime viikolla Helsingissä poikennut englantilainen filosofi, professori Timothy Morton (HS 13. 6.). Tämän syvenevän epätoivon olimme tosin tainneet oivaltaa jo itsekin.

Nykyisyyden ankea pessimisti voi kuitenkin vaikuttaa aurinkoiselta optimistilta, ainakin tämän poikkeuksellisen suomalaisen televisio-ohjelman Saastepassion ajan. Yleisradion tilaama ja tuottama pitkä Saastepassio (1970) on nimittäin sen verran synkkä manaus, että Suomen ja muun maailman selviytyminen vuoteen 2015 on pieni ihme. Meidänhän olisi pitänyt jo kuuroutua melusta, sairastua säteilystä sekä tukehtua erilaisiin saasteisiin.

"Koetimme herätellä ihmiset huomaamaan ympäristön tilan, mutta olimme ehkä turhan kunnianhimoisia", sanoo Saastepassion käsikirjoittanut helsinkiläinen opetusneuvos Keijo Voudinmäki, joka työskenteli ohjelmaa tehtäessä Kansakoulun nuorisotyön keskuksessa.

Voudinmäen mukaan "välinpitämättömille ihmisille" suunnatun Saastepassion vastaanotto oli tuoreeltaan suurimmaksi osaksi torjuvaa. Tosin ei välttämättä kärjistetyn ydinviestinsä takia vaan ennen kaikkea kuvallisen ja vertauskuvallisen tyylilajinsa takia.

Matti Lahden ohjaaman mustavalkoisen ohjelman ymmärtäminen edellyttikin televisionkatsojalta harjaantunutta kuvalukutaitoa sekä ylipäätään poikkeavaa asennoitumista. Ja edellyttää yhä.

"Valmiiden vastausten sijasta olimme kiinnostuneet kysymyksistä, joihin katsojat saivat vastata itse – jos halusivat", kertoo Voudinmäki, joka sai sytykkeen ympäristökysymysten käsittelyyn Rachel Carsonin tuoreeltaan suomennetusta kirjasta Äänetön kevät (1963). "Minustakin tuntui sen jälkeen, että pitäisi tehdä jotain."

Viiteen osaan jaetun Saastepassion ensimmäinen kuvaelma, ympäristömeluun keskittynyt Vaskenhakkaajien kuoro, esitettiin Ylen kakkoskanavalla sunnuntaina 27. joulukuuta heti illan Urheiluruudun jälkeen.

Suuritöinen, eri puolilla Suomea eri vuodenaikoina kuvattu sarja oli kärkevissä kannanotoissaan myös ajankohtainen, sillä se päätti televisiossa Euroopan luonnonsuojeluvuoden.

"Ympäristösuojelun suhteen 60-luvun loppu oli Suomessa suuren herätyksen aikaa sekä yksityisesti että yleisesti", toteaa kasvitieteen emeritusprofessori Rauno Ruuhijärvi, joka opetti tuolloin Helsingin yliopistossa.

"Yhtenä luonnonsuojeluvuoden seurauksena Suomeen ryhdyttiinkin suunnittelemaan ympäristölainsäädäntöä ja ympäristöhallintoa, jonka yksi etappi oli sisäasiainministeriön ympäristönsuojelutoimisto."

Ympäristöministeriö oli vuonna 1970 vielä utopiaa kuten ympäristöministerikin.

Ruuhijärvi ei muista nähneensä Saastepassiota – Yle esitti sen toisen kerran kesällä 1980 – mutta uskoo ymmärtävänsä kärjistetyn ja kuvaannollisen tyylin.

"Kuusikymmentäluvun loppupuolella tietoa oli nykyiseen verrattuna vähän, eikä valtaosa väestöstä mieltänyt vielä ympäristönsuojelun merkitystä. Se oli sellaista haihattelua tai ainakin aivan uutta", Ruuhijärvi sanoo.

"Muistan hyvin luonnonsuojeluvuoden päätapahtuman, jossa pääministeri Mauno Koivisto päätti juhlapuheensa naurahdukseen, että olipa tämä mielenkiintoisesti kirjoitettu. Sen sisältö oli siis yllätys hänellekin."

Saastepassiossa Suomen tulevaisuus on kurja, mutta sen maalailut eivät ole toteutuneet.

"Summaten voisi ajatella, että tilanne on ympäristösuojelun suhteen paljon paremmalla mallilla kuin 1970, kiitos kansalaisten ja hallinnon ympäristöheräämisen", sanoo pitkän linjan luonnonsuojelijana tunnettu Ruuhijärvi.

"Mutta nyt ilmassa on taas takaisinvetoa, samanlaista vetoamista rahaan ja tehokkuuteen kuin kuusikymmentäluvulla. Ilmastonmuutoksen torjumisen vaikeus ja riskien hyväksyminen on tästä tyypillinen esimerkki."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat