Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei hyvää päivää Islannissa

Rooli työtovereita nöyryyttävänä yliakateemisena kommunistina nosti koomikko Jón Gnarrin Reykjavíkin kaupunginjohtajaksi

Radio ja TV
 
Yle
Päivävuorossa-sarjassa Georg (Jón Gnarr, vas.) yrittää nöyryyttää Ólafuria (Pétur Jóhann Sigfússon) ja Daníelia (Jörundur Ragnarsson) syrjäisessä kesähotellissa. Mutta hotellin omistaja, entinen keihäänheittäjä Gugga (Ólafía Hrönn Jónsdóttir) panee hänelle kampoihin.
Päivävuorossa-sarjassa Georg (Jón Gnarr, vas.) yrittää nöyryyttää Ólafuria (Pétur Jóhann Sigfússon) ja Daníelia (Jörundur Ragnarsson) syrjäisessä kesähotellissa. Mutta hotellin omistaja, entinen keihäänheittäjä Gugga (Ólafía Hrönn Jónsdóttir) panee hänelle kampoihin. Kuva: Yle
Komediasarja
Yövuorossa
Næturvaktin, Islanti 2007
Yle Areena (areena.yle.fi) 30. 8. asti
Päivävuorossa
Dagvaktin, Islanti 2008
Yle Areena 13. 9. asti
Vankilavuorossa
Fangavaktin, Islanti 2009
Yle Areena 29. 6.–27. 9.

Oikein hyvällä onnella joku naapurimaan kansalainen osaa nimetä Helsingin, Kööpenhaminan, Oslon tai Tukholman kaupunginjohtajan. Mutta Reykjavíkin kaupunginjohtaja on tiedetty viime vuosina paremmin. Viime kesäkuuhun saakka tehtävää hoiti Jón Gnarr, 48, tunnettu näyttelijä, koomikko ja anarkisti.

Poikkeavan taustansa ja valintaprosessin takia Gnarrin kansainvälinen maine ylitti moninkertaisesti hänen muodollisen virka-asemansa maailman pohjoisimmassa pääkaupungissa.

Gnarrin odottamatonta nousua paikallispolitiikan huipulle jouduttivat kolme toisiinsa liittyvää komediasarjaa, jotka ovat nyt katsottavissa Yle Areenassa syksyyn asti. Kaikkien sarjojen kantava roolihahmo on Gnarrin oma katkeran kitkerä luomus, ylikoulutettu ja alityöllistetty nelikymppinen kommunisti Georg Bjarnfreðarson.

12-osaisessa Yövuorossa-sarjassa hän on huoltoaseman vuoropäällikkö, joka yrittää nolata alaisensa kaikissa mahdollisissa käänteissä. Paras komentelun kohde on hidasälyinen Ólafur ( Pétur Jóhann Sigfússon ), sillä hän ei pysty väittämään vastaan, vaikka Georgin säännöissä ei olisi järjen häivää. Kuten ei yleensä olekaan.

Lääketieteen opiskelija Daníel ( Jörundur Ragnarsson ) voisi olla ylimieliselle Georg-pomolle hankalampi tapaus. Jos hän saisi joskus epävarmuudelta, ahdistukselta ja sosiaaliselta kyvyttömyydeltä jonkin sanan suustaan.

Mainosrahoitteisen kanavan tilaama Yövuorossa valmistui vuotta ennen Islannin talouden romahduttanutta pankkikriisiä – ensi-ilta oli syyskuussa 2007 – mutta kulutusjuhla ei vielä ole vitsailun aihe. Tosin yhdessä jaksossa luottotietonsa tärvännyt Ólafur yrittää hankkia ylivarustellun kaupunkimaasturin, josta joutuu kuitenkin luopumaan.

"Ei hyvää päivää", hän kuittaa, tapansa mukaan.

Yövuorossa oli Islannissa suuri menestys ja poiki pikaisesti seuraajan. Syrjäisessä kesähotellissa tapahtuva 11-osainen Päivävuorossa valmistui jo seuraavaksi syksyksi, talouskriisin kynnykselle.

Perusasetelma on suunnilleen sama kuin edellisessä sarjassa, pienellä säädöllä. Viisi yliopistotutkintoa Ruotsissa suorittanut ja työtovereita pelkkää ilkeyttään nöyryyttävä Georg päätyy pikkupomosta pomotettavaksi.

Mutta pahin on vielä edessä, sillä seuraavassa sarjassa Georg joutuu vankilaan sekä onnistuu juonimaan sinne myös Danielin ja Ólafurin.

SeitsenosainenVankilavuorossa valmistui syyskuussa 2009 todellisen yhteiskunnallisen kaaoksen keskelle, ja se onkin aiempiin verrattuna vakavampi, jopa tragikoominen.

Naurun aiheista ei Islannin todellisuudessa ollut pulaa. Gnarr perusti samana syksynä vitsipohjalta karnevalistisen ja anarkosurrealistisen Besti flokkurinnin eli Parhaan puolueen.

Mutta pila karkasi käsistä.

Paras puolue sai toukokuussa 2010 järjestetyissä kunnallisvaaleissa kolmanneksen Reykjavíkin äänistä ja nousi kerralla valtuuston suurimmaksi ryhmäksi.

Gnarr sinnitteli kaupuginjohtajan virassa täyden kauden, neljä vuotta. Mutta se riitti, ainakin toistaiseksi. Hänen mukaansa viime kesänä hajotettu Paras puolue suunniteltiin yllätykseksi, eikä yllätyksiä voi oikein toistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat