Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antiikkikauppias Lovejoy on suven paras uusintavieras

Brittiläinen veijarisarja on yhtä vetovoimainen kuin vuosikymmeniä sitten, suttuisesta kuvasta huolimatta

Radio ja TV
 
Yle
Rento Ian McShane on kuin kotonaan Lovejoyn roolissa.
Rento Ian McShane on kuin kotonaan Lovejoyn roolissa. Kuva: Yle
Arvio: komediasarja
Lovejoy, Britannia 1986–1994
Käsikirjoitus Ian La Frenais
Yle Areenassa 30. 10. saakka, uusi jakso päivittäin

"Tämä duunihan on ihan mieletöntä", sanoo nuori Eric Lovejoy-sarjan ensimmäisen jakson lopuksi. Ericin isä on pestannut pojan apuriksi antiikkikauppias Lovejoylle, ja kuten nuorelta lorvailijalta voi odottaa, hän suhtautuu työhönsä ensin erittäin epäluuloisesti.

Pian Eric kuitenkin huomaa olevansa täysillä mukana tapahtumien pyörteissä ja työnantajansa juonitteluissa.

Ericin sanoin voi kuvailla myös itse sarjaa. Vain britit ovat osanneet aavistaa, mikä potentiaali piilee veijarimaisessa pikkukaupungin antiikkikauppiaassa. Sarjan jaksoihin mahtuu enemmän käänteitä kuin nykyajan keskivertojännäreihin.

Lovejoyn kaikki tuotantokaudet ilmestyvät Areenaan kesän mittaan jakso päivässä. Viimeksi suosikkisarjaa on esitetty meillä 2000-luvun alkupuolella.

BBC tuotti Lovejoyta ensin vain yhden kauden vuonna 1986. Viiden vuoden tauon jälkeen sarja käynnistettiin uudelleen, ja sitä valmistui viisi kautta vuosina 1991–1994. Sarja perustuu Jonathan Gashin alias John Grantin veijariromaaneihin, joita on suomennettukin muutama 1990-luvulla, ilmeisesti juuri sarjan innoittamana.

Mahtaakohan olla sattumaa, että brittiformaattiin perustuva Antiikkia antiikkia -sarjamme alkoi 1997? Antiikin viihdearvo ymmärrettiin silloin Suomessakin.

Lovejoy ( Ian McShane ) hoitaa antiikkibisneksiään vanhassa talossaan East Angliassa Englannin itärannikolla. Jokaisessa jaksossa tulot ja menot tasapainottelevat laidasta laitaan, ja lopputulos on useimmiten plus miinus nolla. Lovejoyn moraali venyy tarpeen mukaan, sekä yrittäjänä että naissuhteissa. Jaksoista saa asiantuntevaa opastusta myös väärentämisen saloihin.

Sarjan ensimmäisessä kaudessa on oma hohtonsa, koska se taustoittaa ja esittelee sarjan mainioita henkilöitä. Lovejoyn tiimiin kuuluvat Ericin ( Chris Jury ) lisäksi viinaanmenevä Tinker ( Dudley Sutton ) sekä epäsovinnainen aristokraatti Lady Jane, jonka esittäjä Phyllis Logan on jälleen tv-yleisön suosikki Downton Abbey -sarjan rouva Hughesina. Lovejoyn perivihollisena mokailee upporikas ääliö Charlie Gimbert ( Malcolm Tierney ).

Sarjan ja näyttelijäkaartin keskipiste on rento Ian McShane, joka on kuin kotonaan Lovejoyn roolissa. Sarjan kerronnallinen erikoisuus on Lovejoyn tapa puhua välillä suoraan kameralle. Se vastaa alkuperäisten romaanien minäkertojaa.

Yle on uusinut nyt kesällä myös varhaisia Hercule Poirot -elokuvia, ja niistäkin voi havaita, että brittiläinen tv-kerronta on jo 1980- ja 1990-luvuilla ollut niin sujuvaa, että se ei ole ratkaisevasti vanhentunut vieläkään.

Lovejoyn ikääntymisen näkee oikeastaan vain kuvan laadusta ja vähän kömpelöstä leikkauksesta. Nokkelat käsikirjoitukset on tehnyt Ian La Frenais, joka kirjoitti samoihin aikoihin Näkemiin vaan, muru -sarjaa. Silläkin on Suomessa oma fanikuntansa.

Lovejoy on pitkästä aikaa vilahtanut uutisissa, sillä BBC:ssä on suunnitelmia uuden Lovejoy-sarjan toteuttamisesta.

Ian McShane tuskin on enää käytettävissä päärooliin. Seitsemänkymppinen näyttelijä on sittemmin jatkanut uraansa Yhdysvalloissa ja asuu nykyisin Los Angelesissa. Lovejoyn jälkeen hän teki uransa toisen tv:n huippuroolin HBO:n Deadwood-sarjan Al Swearengenina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat