Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ystäväni Rashomon

Radio ja TV
 
Sanna Kangasniemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Televisiosta, kuten tiedämme, tulee faktaa ja fiktiota. Niillä ei ole juuri muuta eroa kuin se, että usein fiktio lähestyy enemmän totuutta kuin fakta.

Ainakin jos puhutaan laadukkaista draamasarjoista, joiden tinkimätön toteutus ja tarkat nyanssit alkavat jo olla itsestäänselvyys.

Hyväksi esimerkiksi käy Avalla hiljan alkanut The Affair, joka kertoo, miten kaksi tahoillaan naimisissa olevaa ihmistä päätyy salasuhteeseen.

Noah on perheenisä, joka iskee lomapaikkakunnan ravintolassa silmänsä hemaisevaan tarjoilijaan Alisoniin. Vai iskeekö surullinen Alison silmänsä Noahiin?

Vastausta ei hevin löydy, sillä jokainen jakso on jaettu kahtia: toisessa puoliskossa suhteen tarinaa kertoo Noah, toisessa Alison. Eivätkä kertomukset todellakaan ole identtiset. Jommankumman tai molempien – täytyy valehdella. Mutta miksi?

Yhden selityksen tarjoili amerikkalainen tv-kriitikko Matt Zoller Seitz twiitatessaan, että The Affair "on ensimmäinen sarja, joka kertoo pääosin siitä, miten muokkaamme elämäntarinoitamme imarrellaksemme itseämme".

On psykologisesti todenmukaista, että Noah ja Alison kertovat eri lailla. Ihmisillä on taipumus muistaa itsensä mahdollisimman edullisessa valossa.

Paljon kiinnostavampaa kuin The Affairin fiktiivisten henkilöiden psykologinen uskottavuus on kuitenkin se, mihin sarja asettaa katsojan.

Klassisessa elokuvakerronnassahan on totuttu siihen, että jos joku näkökulmahenkilöistä valehtelee, näytetään takaumassa totuus. Nyt niin ei ole. Käytössä on sen sijaan niin kutsuttu Rashomon-efekti.

Termi oli itselleni uusi tuttavuus, vaikka kaikki sivistyneet toki tietävät, että nimi tulee Akira Kurosawan elokuvasta Rashomon paholaisen temppeli (1950), jossa tarina kerrotaan monesta eri näkökulmasta. Kerrontaratkaisu sysää katsojan kaltevalle pinnalle. Mikä oikein on totta?

Näin myös The Affairissa. Ei voi "vain" katsoa. On pakko tehdä tulkinta. On myös pakko miettiä totuuden suhteellisuutta. Sen mahdollista mahdottomuutta.

Että sellaista kepeää juhannushauskaa. Kiitos vain, uusi ystävä Rashomon.

Sanna Kangasniemi sanna.kangasniemi@hs.fi
Kirjoittaja ilahtuu uusista tuttavuuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat