Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisiossa on kasarikesä

Nostalginen kaipuu 30 vuoden takaiseen näkyy nyt monella kanavalla

Radio ja TV
 
Yle
Spandau Ballet'kin on mukana Video Killed the Radio Star -sarjassa.
Spandau Ballet'kin on mukana Video Killed the Radio Star -sarjassa. Kuva: Yle
Viihdeohjelma
Lomamatka 80-luvulle, Suomi 2015
TV1 lauantaina 20.6. klo 18.15
Retrohelmet, Suomi 2015
MTV3 lauantaina 20.6.  klo 21.00

Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa (1985) aikakone vei päähenkilön vuoteen 1955. 1950-luku olikin 1980-luvulla iso juttu, mikä näkyi erityisesti amerikkalaisissa elokuvissa ja poplevyissä.

30 vuotta, yhden sukupolven mitta, näyttäisikin olevan ratkaiseva aikaraja. Nykyään 1980-luku näyttää nimittäin kiehtovan ihmisiä yhä enemmän. Televisiossakin on meneillään varsinainen kasarikesä.

MTV3:n mainio Retrohelmet esittelee 1980-luvun kotimaisia musiikkiesityksiä kanavan arkistosta ja haastattelee laulujen tekijöitä ja esittäjiä.

Vaikka olisi inhonnut iskelmiä koko 1980-luvun, varsin monen Retrohelmien kappaleista muistaa hyvin. 1980-luvun yhtenäiskulttuuri oli sen verran tiukka, että hiteiltä oli hankala välttyä. Ehkäpä kasarinostalgiassa on osittain kyse kaipuusta yhtenäiskulttuuriin.

Yle Teemalta tulee sunnuntaisin 13-osainen Video Killed the Radio Star, jossa kerrotaan musiikkivideoiden historiasta ja jossa 1980-luku on suuressa roolissa. TV1:n hassuttelu Lomamatka 80-luvulle puolestaan pukee ihmiset 1980-luvun vaatteisiin, istuttaa heidät 1980-luvun autoihin ja vie muun muassa kasari-ikoni Anne Sällylän ohjaamaan jumppaan.

Pari vuotta sitten kanavalla pyörineessä Lomamatka 70-luvulle -sarjassa lomailtiin 1970-luvun varusteilla ja mukavuuksilla. Siinä missä 1970-luku määrittyi epämukavuuden ja köyhyyden kautta, 1980-luku määrittyy nyt hassun tyylin kautta.

Ehkä kasarista tulee vuosikymmen, joka muistetaan nimenomaan estetiikasta.

Mainitut sarjat myös tukevat toisiaan. Kun katsoo Retrohelmistä perjantain synkistelymusiikkijakson tai lauantain huumorimusiikkijakson, osaa varmasti eläytyä paremmin Video Killed the Radio Star -sarjan viestiin siitä, miten syvän vaikutuksen tyylikkäät syntikkabändit tai Michael Jackson saattoivat tehdä 1980-luvun Suomessa.

Eikä tässä vielä kaikki. TV5:llä pyörii uusintana amerikkalainen 1980-luvulle sijoittuva komediasarja Goldbergit (2013–), ja TV1 uusii parhaillaan suomalaista historiasarjaa 80-luku: Minä olen muistanut.

Yhden teorian mukaan nostalgiassa ja retrossa on kyse reaktiosta nuorten valta-asemaan. Jos alle 35-vuotiaat määrittävät yhä suuremmassa määrin sen, mitä kulttuurissa pidetään merkittävänä, vanhemmat sukupolvet voivat aina kääntyä lapsuus- ja nuoruusaikojen muisteluun.

1980-luku näyttää tv-ruudulla usein hellyttävältä, välillä hassulta, joskus kamalalta, toistuvasti jotenkin viattomalta. Oliko 1980-luku oikeasti viattomuuden aikaa?

Ei tietenkään. Aikakaudet näyttävät viattomilta aina matkan päästä. 1980-luvulla nimenomaan 1950-luku tuntui viattomalta. Nyt kasarius näyttää samalta meille.

Todennäköisesti 30 vuoden päästä nostalgiaohjelmissa luukutetaan Cheekiä ja Adelea, ja ne tulevat näyttämään hassuilta ja ihanan kauheilta ja oudoilta – ja tietenkin muistoilta tuosta viattomuuden ajasta, 2010-luvusta.

Yle
Lomamatka 80-luvulle pukee osallistujat, myös Lailan, kasarityyliin.
Lomamatka 80-luvulle pukee osallistujat, myös Lailan, kasarityyliin.
TV5
Lapinlahden lintujen Lipputangon nuppi on yksi retrohelmistä.
Lapinlahden lintujen Lipputangon nuppi on yksi retrohelmistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat