Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron Sillamäessä on aika pysähtynyt

Dokumentti entisestä suljetusta neuvostokaupungista on kiehtova mutta jää hajanaiseksi: teemoja on liian monta.

Radio ja TV
 
Meedy Hiielo osaa kertoa Sillamäestä aikana ennen Neuvostoliittoa.
Meedy Hiielo osaa kertoa Sillamäestä aikana ennen Neuvostoliittoa.
Yle
Priit Oraals yrittää pyörittää perintömaillaan matkailubisnestä.
Priit Oraals yrittää pyörittää perintömaillaan matkailubisnestä.
Arvio: dokumentti
Perintö
Suomi 2011
Ohjaus Eeva Jäntti
TV1 klo 21.30

Neuvostoliitto jätti jälkeensä erikoisia paikkoja, jotka ovat usein myös perinpohjaisesti saastuneita. Näitä löytyy myös Suomen lähialueilta.

Sillamäen kaupunki Itä-Virumaalla Suomenlahden rannalla muistuttaa virolaisia kylmän sodan traagisista vuosista. Neuvostoaikana sinne perustettiin uraanin rikastamo, jonka yhteydessä oli avoimeksi jätetty lieteallas.

Kaupunki suljettiin ulkomaailmalta, ja sinne pakkomuutettiin venäläisiä, joiden jälkeläiset asuttavat sitä edelleen. Virolaiset ovat Sillamäessä nykyäänkin pienenä vähemmistönä.

Suomalainen Eeva Jäntti on tehnyt dokumentin Sillamäen elämästä. Dokumentti kertaa historian vaiheita, tosin aika pikaisesti. Haastateltavina kuullaan muun muassa rikastamon entistä turvallisuuspäällikköä sekä toisen polven työntekijää, jonka tehtävänä on toiminnan saattaminen loppuun. Sillamäen alueen pelastaminen alkoi vasta siinä vaiheessa, kun Viro haki EU:n jäseneksi.

Päähenkilöinä dokumentissa ovat vanha virolaisnainen Meedy Hiielo, joka muistaa neuvostoajat ja osaa kertoa ajasta niitä ennen, sekä nuoremman polven virolainen Priit Oraals, jonka isä lunasti perheen maat itselleen itsenäistymisen jälkeen. Nyt Oraals yrittää pyörittää jonkin sortin matkailubisnestä maillaan. Hiielon mukaan Sillamäen alue oli entisinä aikoina kaunista ja vaurasta.

"Sillamäen ihmiset elävät yhä historiaansa", Eeva Jäntin oma kertojanääni toteaa. Veteraanijuhlassa vanhat miehet kunniamerkkeineen istuvat vakavina ja kuuntelevat vanhoja fraaseja neuvostosotilaiden sankaruudesta. Oraalsin mukaan monet Sillamäen eläkeläisistä kaipaavat yhä neuvostoaikaa, jolloin heillä oli sentään toimeentuloa.

Suljetun kaupungin ajoista ei juuri puhuta, ja dokumentin mukaan silloiset asukkaat eivät edes tienneet, mitä rikastamossa tehtiin. Eivätkä varsinkaan kysyneet. Rikastamossa raatoi vankeja, joiden terveydestä ei tarvinnut piitata.

Kaupungin kummallisuuksiin kuuluu muun muassa sen alla kulkeva bunkkeriverkosto, jota Oraals esittelee. Lieteallas on nyt peitetty, mutta kaupunki tuskin houkuttelee turisteja rannoilleen vielä pitkään aikaan.

Sekä Oraals että Hiielo ovat kiehtovia haastateltavia, mutta itse dokumentti on hajanainen eikä keskity oikein historiaan eikä nykyaikaankaan. Teemoja on liian monta: toisaalta puhutaan virolaisten pyrkimyksistä asettua venäläisenemmistön keskelle, mutta keskeinen aihe on myös maan saastuminen, jonka seurauksista ei kuitenkaan kerrota faktoja. Kysymykset jäävät ilmaan.

Jäntin poleeminen kertoja tuntuu tässä kokonaisuudessa ylimääräiseltä elementiltä. Samat asiat välittyvät kuvasta ja haastateltavien kertomuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat