Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Rock, rauha, rakkaus – siinä vasta pakkaus"

Radio ja TV
 
Rauhanmarssilla vuonna 1984.
Rauhanmarssilla vuonna 1984.
Arvio: historiasarja
80-luku, Suomi 2015
Radio 1 klo 12.10

Tämän jutun otsikkona on iskulause rauhanmarssilta 1980-luvulta. Oli siellä toki paljon järkevämpiäkin huutoja. Ja joskus ei huudettu lainkaan vaan marssittiin arvokkaasti kuin hautajaisissa, kuten kirjailija Sirpa Kähkönen kertoo Hilkka Nevalan 1980-lukua käsittelevässä historiasarjassa.

Itsellänikin on hämärä lapsuusmuisto valtavasta kulkueesta. Lokakuussa 1982 Helsingin rauhanmarssille osallistui peräti 38 000 ihmistä. Sen kokoisia mielenosoituksia ei sittemmin olekaan montaa nähty.

Hyvin monenlaisia ihmisiä yhteen koonneet marssit kumpusivat kylmästä sodasta ja ydinaseiden uhkasta. Kähkönen arvelee, että myös toisen maailmansodan tapahtumat olivat 80-luvulla vielä tuoreemmassa muistissa. Lisäksi televisio toi väkivallan todellisuuden olohuoneisiin.

Kirjailija arvelee, ettei vastaavaa kansalaisliikehdintää nykyisessä individualisoituneessa ja pirstaloituneessa yhteiskunnassa kovin helposti syntyisi.

Ohjelman toisena haastateltavana on kansanedustaja Pekka Haavisto, joka kertoo esimerkiksi omasta aseistakieltäytymispäätöksestään. Hän myös rinnastaa kolmen vuosikymmenen takaiset tapahtumat nykyaikaan ja on huolissaan nationalismin noususta.

Äänivälähdykset rauhanmarsseilta ovat järkyttävän huonosta äänenlaadustaan huolimatta piristäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat