Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iki-iloisella Skansenilla on laulettu yhdessä jopa dägädägää

Radio ja TV
 
Liisa Takala
M. A. Numminen kävi Skansenin yhteislauluissa jo 1959, jolloin oli kesätöissä Tukholmassa.
M. A. Numminen kävi Skansenin yhteislauluissa jo 1959, jolloin oli kesätöissä Tukholmassa. Kuva: Liisa Takala

Ruotsalaisia on laulatettu Tukholman Skansenilla jo tasan 80 vuotta, mutta kansankodillinen kesäperinne Allsång på Skansenista kehkeytyi vasta suorana ja säännöllisenä televisio-ohjelmana.

Säälläkään ei ole enää väliä, sillä uudistetulla Sollidenscenen-lavalla on aina aurinkoista, vaikka mustalta taivaalta sataisi kumisaappaita.

"Tunnelma on todellakin hyvin ruotsalainen, hyvin hyväntuulinen", sanoo taiteilija M. A. Numminen, joka on esiintynyt Skansenin ulkoilmamuseon yhteislaulutapahtumassa ainakin neljä kertaa. Ja todennäköisesti useammin kuin kukaan muu suomalainen.

Vaikka ei niitä muita montaa olekaan: ilmeisesti vain Arja Saijonmaa, euroviisuvoittaja Lordi ja mieskuoro Huutajat.

Nummisen ensimmäinen keikka Skansenilla oli jo 1970-luvun loppupuolella, mutta hän ei muista, televisioitiinko tilaisuus suorana.

Todennäköisesti ei, sillä Ruotsin SVT kokeili suoria lähetyksiä vasta vuosina 1979 ja 1980. Miljoonayleisön keräävä jokavuotinen suora tv-tapaus Allsång på Skansen on ollut vasta kesästä 1990 alkaen.

Mutta sen Numminen muistaa, että lauloi toisella kerrallaan 1980-luvulla kappaleen Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dej.

Siitä ruotsalaiset eivät ole saaneet vieläkään tarpeekseen.

"Ruotsalaiset luulevat, että tein sen ensimmäiseksi ruotsiksi, että olen alkuperäinen kumipallomies. Mutta en ole. Laulun levytti jo 1961 Lill-Babs Svensson, joka osui samaan ohjelmaan ja suostui kuorolaisekseni. Se oli mukava yllätys myös yleisölle."

Viimeksi Numminen esiintyi ohjelmassa kesällä 2007, jolloin 17 000 iki-iloista ruotsalaista toisti hänen laulustaan tuttua hokemaa dägädägä, ruotsiksi kirjoitettuna degedege. Hetki oli hillitön, dadaistinen.

"Ruotsalaiset lähtevät hyvin helposti mukaan, jos on rento ja huoleton."

Olisiko se myös hänen ohjeensa Maria Ylipäälle, joka esiintyy tänä kesänä viimeisessä kahdeksannessa ohjelmassa elokuussa?

"Hän on niin luonteva, että ei taida kaivata ohjeitani."

 

Allsång på Skansenin uudet jaksot alkavat Femillä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat