Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti asekuolemista tehtiin ilman kameraa

Radio ja TV
 
Dokumentti nostaa esiin inhimilliset tragediat lukujen takana.
Dokumentti nostaa esiin inhimilliset tragediat lukujen takana.
Arvio: dokumentti
Requiem for the Dead: American Spring 2014
USA 2015
Ohjaus Shari Cookson, Nick Doob
Katsottavissa maksullisessa HBO Nordic -nettipalvelussa (hbonordic.fi)

HBO:n itse tuottaman dokumentin Requiem for the Dead: American Spring 2014 nimi suomentuu Sielunmessu kuolleille – amerikkalainen kevät 2014.

Virallisen yhdysvaltalaisen määritelmän mukaan kevät kestää kevätpäiväntasauksesta kesäpäivänseisaukseen eli osapuilleen maaliskuun 20. päivästä kesäkuun 20. päivään. Näiden päivämäärien välillä USA:ssa tapetaan ampumalla yli 8 000 ihmistä.

Shari Cookson ja Nick Doob käyvät ohjauksessaan läpi parikymmentä vuoden 2014 kuolemantapausta. Kaksikko palkittiin vuonna 2009 Emmyllä Alzheimerin taudin tutkimusta käsittelevästä dokumentista.

Poikkeuksellista on, että Requiem for the Dead on tehty ilman kameraa. Siinä on hyödynnetty yksinomaan sosiaalisesta mediasta, poliisin arkistoista ja uutisista löytynyttä kuva-, ääni- ja tekstimateriaalia.

Nykyaikana, kun nettiin tallentuvat parisuhteiden iloiset alut, satunnaiset keskustelut ja lasten varttuminen, menetelmällä on ollut mahdollista rakentaa lyhyitä, painostavan surullisia kertomuksia.

Poliisin arkistojen osalta mukana on hätäpuheluja, kuulusteluvideoita ja sensuroituja rikospaikkakuvia. Sanomalehdistä poimituissa uutisissa painotetaan dramaattisinta näkökulmaa: kuinka nuori ampuja oli, mitkä olivat sukulaisuussuhteet, kuinka lähellä olivat häät tai urheilumenestys.

Dokumentin USA:n ensi-ilta oli sunnuntaina, alle viikko siitä, kun kevään 2015 ampumiskuolemien listaan kirjautuivat yhdeksän kirkossakävijän nimet Charlestonissa Etelä-Carolinassa.

Ajankohtaisuudesta huolimatta The New York Timesin kriitikko moitti dokumenttia tirkistelynhaluiseksi. Hänen ajatuksensa oli, että kaikki tietävät jo aseiden riistävän monenlaisia ihmishenkiä turhaan, ja että ohjaajat eivät paneudu tapauksiin tarpeeksi.

Suomalaisesta näkökulmasta arvioisin, että vaikka kerronnassa joudutaan kiiruhtamaan, juuri dokumentissa käsiteltyjen tapausten suuri lukumäärä auttaa näkemään tilastoluvun 8 000 monihaaraisena inhimillisenä tragediana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat