Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käy teloitettujen lapsille?

Kiinalainen yhteiskunta jakaa kuolemanrangaistuksia mutta ei piittaa lasten ja omaisten kohtalosta

Radio ja TV
 
Yle
Entinen vanginvartija Zhang Shugin on perustanut kuolemaantuomittujen lapsille lastenkoteja, joissa heistä huolehditaan aikuisikään saakka.
Entinen vanginvartija Zhang Shugin on perustanut kuolemaantuomittujen lapsille lastenkoteja, joissa heistä huolehditaan aikuisikään saakka. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Kiinan hylätyt lapset
Chine, les enfants de la honte,
Ranska 2014
Ohjaus Elodie Pakosz
TV1 klo 22.00 (K16)

Kuolemantuomiot ovat Kiinassa yleisempiä kuin missään muussa maassa, eikä ratkaisevaa muutosta ole näkyvissä.

Ranskalainen dokumentti selvittää, miten laaja ja traaginen vaikutus kuolemanrangaistuksilla on tuomittujen lähipiirille ja varsinkin heidän lapsilleen.

Kiinan yhteiskunta ei piittaa näistä vaikutuksista vaan jättää perheet heitteille. Entinen vanginvartija, nyt jo iäkkäämpi Zhang Shugin on ryhtynyt omin päin perustamaan tuomittujen lapsille lastenkoteja, joissa heistä huolehditaan ja joista he pääsevät käymään koulua. Nämä lapset eivät päädy adoptioon.

"Isoäiti Zhang" ei saa toiminnalleen valtion tukea. Lastenkoteja on nykyään yhdeksän, ja niitä rahoitetaan yksityisillä lahjoituksilla. Toiminta on siis aika mittavaa, mutta kiinalaiseen tapaan rahoituspuolesta kerrotaan niukkasanaisesti. Dokumentin perusteella lastenkodit ovat vaatimattomia, mutta lapsista pidetään hyvää huolta aikuisikään saakka.

Kuolemaantuomittujen lapsia rangaistaan moninkertaisesti, sillä tuomio ajaa koko lähisuvun suureen häpeään, ja pienissä kylissä lapset joutuvat pelkäämään uhrin omaisten kostoa. Häpeänkin takia lastenkoti on heille parempi paikka, vaikka moni lapsi jää kaipaamaan kotiinsa.

Dokumentti seuraa muutamia lapsia lähempää, ja siinä on sydäntäriipaisevia kohtauksia lasten ja tuomittujen vanhempien kohtaamisista. Osa dokumentin materiaalista on peräisin kiinalaisten omista dokumenteista ja uutisraporteista, ja kuvausryhmä on päässyt yhteen tapaamiseen mukaan.

Kiinassa tehdään paljon ulkomaista tuotantoa olevia dokumentteja, joissa haastatellaan onnettomia, yleensä köyhiä ihmisiä. Siitä on melkein tullut oma dokumenttilajinsa. Ihmiset itkevät kameralle kovaa kohtaloaan todennäköisesti ymmärtämättä, että heidän kuvaansa tullaan näyttämään lännessä suurille yleisöille.

Heidän tarinoihinsa jää usein aukkoja, joita dokumentintekijät eivät edes yritä täydentää. Mitä enemmän hätääntyneitä, rääsyihin puettuja lapsia, sen parempi. Monien ainoa mielikuva Kiinan maaseudusta perustuu näihin dokumentteihin.

Ranskalaisdokumentissakin itketään paljon ja surkeasti, ehdottomasti liikaa, mutta siinä on myös ajatusta. Lasten kohtalo kuvastaa kiinalaisen yhteiskunnan raakuutta ja välinpitämättömyyttä, mutta samaan aikaan Zhangin kaltaiset yksilöt puurtavat ruohonjuuritasolla ja dokumentin perusteella saavat aikaan konkreettista hyvää. Vaikka lapset jäävät usein järjestelmän jalkoihin, heitä myös halutaan auttaa.

Parasta dokumentissa ovat isommat lapset, jotka näkevät oman tilanteensa hämmästyttävän kirkkaasti ja pystyvät myös puhumaan siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat