Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loistava ja arvaamaton Simone

Radio ja TV
 
REUTERS
Nina Simone teki paluun, kun hänen vanha kappaleensa My Baby Just Cares For Me nousi hitiksi Chanelin hajuvesimainoksen myötä.
Nina Simone teki paluun, kun hänen vanha kappaleensa My Baby Just Cares For Me nousi hitiksi Chanelin hajuvesimainoksen myötä. Kuva: REUTERS
Arvio: dokumentti
What Happened, Miss Simone?

USA 2015
Katsottavissa Netflixin maksullisessa palvelussa osoitteessa www.netflix.fi

Keskiviikkona 24. kesäkuuta sai Yhdysvaltojen elokuvateattereissa ensi-iltansa Liz Garbusin dokumenttielokuva What Happened, Miss Simone? Tänään se tulee meillä nähtäville suoratoistopalvelu Netflixissä, joka on dokumentin tuottanutkin.

Garbusin elokuva on kokonaisvaltainen yleisesitys muusikko Nina Simonen (1933–2003) urasta ja elämästä. "Soulin ylipapittareksi" kutsuttu Simone oli klassisen koulutuksen saanut pianisti, joka sekoitti musiikissaan soulia, jazzia, bluesia ja poppia omintakeiseksi synteesiksi.

Garbus kertoo mustasta tytöstä, joka olisi halunnut maailman ensimmäiseksi mustaksi konserttipianistiksi, maailmankuulusta poptähdestä ja lopulta henkilökohtaisten ongelmien ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön riivaamasta ikääntyvästä tähdestä.

Rasismi torppasi Simonen konserttipianistihaaveet ja voimakas osallistuminen mustien kansalaisoikeusliikkeeseen tuhosi hänen poptähden uransa.

Suorasukaiset kappaleet Mississippi Goddamn ja Backlash Blues olivat liikaa valkoisille amerikkalaisille levykauppiaille ja konserttijärjestäjille 1960-luvulla.

Simonen avioliitto väkivaltaisen miehen kanssa ja mielenterveysongelmat vaikuttivat myös siihen, ettei hän ehkä koskaan saavuttanut täyttä potentiaaliaan.

Lahjakas hän oli, ja ainutlaatuinen, mikä dokumentin lukusista konserttiotoksista käy selville.

Garbus on haastatellut Simonen muusikkotovereita ja ex-miestä, mutta eniten äänessä on hänen tyttärensä Lisa Simone Kelly, joka on myös yksi dokumentin tuottajista. Kelly puhuu äidistään kauniisti, mutta ei kiertele niitäkään aikoja, jolloin Simonen arvaamaton ja väkivaltainen käytös sai Kellyn harkitsemaan jopa itsemurhaa.

Paitsi rehellinen muotokuva hienosta taiteilijasta ja särmikkäästä ihmisestä, What Happened, Miss Simone? on myös kuvaus Yhdysvalloista ja sen roturistiriidoista 1960-luvulla.

Eikä mikään tunnu sillä saralla vieläkään muuttuneen, äskeisen Charlestonin tragedian huomioiden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat