Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi taksi, yksi laulu, yksi otto

Musiikkivideoista alkaneesta nettisarjasta muokattiin dokumentaarinen matkailuohjelma

Radio ja TV
 
Jono Stevens
Wanda Jackson ja Jack White vetävät dueton taksissa Nashvillessä.
Wanda Jackson ja Jack White vetävät dueton taksissa Nashvillessä. Kuva: Jono Stevens
Musiikkiohjelma
Black Cab Sessions USA
Britannia 2011
Ohjaus Jonny Madderson
ja Jono Stevens
Teema klo 21.25

Kaksi levyä julkaisseella nuorella folklaulajalla Johnny Flynnillä oli Lontoossa keikka, mutta ei keikalle yleisöä. Mitä tehdä?

Tarvittiin hieman kekseliäisyyttä. Keikan promoottorit taltioivat laulajan esityksen lontoolaisen taksin takapenkillä ja latasivat sen suoraan nettiin. Tämän ansiosta keikka myytiin toukokuussa 2007 loppuun jo ennakkoon.

Todellinen uutinen oli kuitenkin se, että taksimatkan hinnalla tehdystä dokumentaarisesta musiikkivideosta kehkeytyi vähitellen kokonainen nettisarja, enimmäkseen uusia englantilaisia rockmuusikkoja ja rockyhtyeitä esittelevä Black Cab Sessions.

Sarjaan on kuvattu motolla "yksi taksi, yksi laulu, yksi otto" kahdeksassa vuodessa jo yli 200 muutaman minuutin mittaista osaa, joita on katsottu yli 40 miljoonaa kertaa.

Eikä pitkän matkan päätä näy vieläkään, sillä uusista yrittäjistä ei tunnu olevan pulaa.

Viisi vuotta sitten tekijöitä pyydettiin jalostamaan ideasta oikea televisiosarja. Se päätettiin kuvata Yhdysvalloissa. Kulkuvälineenä ja osittaisena kuvauspaikkana oli tietysti "Lontoon taksi", kuten oli näyttelijä Stephen Frylla hänen kuusiosaisessa sarjassaan Matka halki USA:n.

Fryta vähän viisaampina ohjaajat Jonny Madderson ja Jono Stevens eivät yrittäneet ahnehtia omalla toivioretkellään liikaa. He keskittyivät Black Cab Sessions USA -sarjan puolen tunnin jaksoissa kuuteen musiikkikaupunkiin: Philadephiaan, New Orleansiin, Athensiin, Memphisiin, Nashvilleen ja New Yorkiin.

Puolentoista miljoonan asukkaan Philadelphia ei ole sarjalle paras mahdollinen avaaja, sillä kaupungilla ei ole musiikillista brändiä tai identiteettiä. Tai on, mutta puhaltimilla ja jousilla muhkeutetun soul-tyylin, Philly Soulin, parhaista päivistä on jo nelisenkymmentä vuotta.

Eikä sitä ohjelmassa edes mainita, sillä tekijöitä kiinnostavat enemmän rock ja sen eri johdannaiset. Jakson suhteellisesti kuuluisin muusikko lienee silti juuri neljännen levynsä julkaissut folklaulaja Meg Baird – joka ei kuitenkaan enää asu Philadelphiassa.

Black Cab Sessions USA on viidessä vuodessa menettänyt reportaasimaisen ajankohtaisuutensa: ajat ovat muuttuneet, jotkin yhtyeet hajonneet, jotkin muusikot muuttaneet ja ainakin yksi – "wah wah"-tyylin kehittänyt sähkökitaristi Skipp Pitts – kuollut.

Alkuperäisessä Lontoo-sarjassa tekijät pyrkivät esittelemään uusia tai ainakin tuntemattomampia artisteja. Yhdysvaltain rengasmatkalla periaate on venyvämpi, ja esimerkiksi New Orleans -jaksossa melkein kaikki muusikot ovat jonkinlaisia veteraaneja. Heistä monet ovat tuttuja Tremé-televisiosarjasta, jota kuvattiin New Orleansissa samaan aikaan.

Musiikillisesti New Orleans -jakso on sarjan täysipainoisimpia, vaikka muihin verrattuna sukupuolittunut: mukana ei ole yhtään laulavaa tai soittavaa naista.

Kaikkien jaksojen kaikki muusikot eivät esiinny taksissa, mutta riittävän moni – ja muutama "iso nimi", kuten laulaja-kitaristi Jack White ja rockabillylaulaja Wanda Jackson kiusoittelevassa duetossaan Nashville-jaksossa.

Country-musiikin keskuksessa Nashvillessa kuvatussa jaksossa kierretään kaukaa se kaupallisin country – ja vähän kiirehtien. Liika ahtaminen liian pieneen tilaan onkin koko sarjan ajoittainen ongelma. Tai sitten kaupunki on liian iso ja monimuotoinen, kuten New York.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat