Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvasäveltäjän vanha rakkaus jazziin ei ruostu

Radio ja TV
 
Yle
Ranskalaissäveltäjä Michel Legrand soittaa tunnettuja laulujaan Versailles'n puutarhassa.
Ranskalaissäveltäjä Michel Legrand soittaa tunnettuja laulujaan Versailles'n puutarhassa. Kuva: Yle
Arvio: musiikkiohjelma
Natalie Dessay ja Michel Legrand
Natalie Dessay chante Michel Legrand
Ranska 2014
Ohjaus Gérard Pullicino
Teema klo 13.15

Ranskalainen säveltäjä, sovittaja, kapellimestari ja pianisti Michel Legrand on eurooppalaisen elokuvamusiikin Se Suuri, kuten lievästi liioitteleva sukunimi osuvasti muistuttaa. Eikä kyse ole vain menestyksestä tai työn määrästä: musiikista noin kahteen sataan elokuvaan. Monipuolinen Legrand, 83, on myös suuri melodikko sekä varsin suuri jazzin rakastaja. Sen hän osoitti kädestä pitäen Helsingin konserteissaan, vuonna 2006 Huvilassa ja vuonna 2013 Finlandia-talossa.

Arte-kanavan pitkässä ulkoilmakonsertissa Legrandin musiikkia kehystää näkyvä suuruus, sillä se on taltioitu viime vuoden kesäkuussa Versailles'n palatsin puistossa. Tai tarkemmin sen 1686 valmistuneessa appelsiinipuutarhassa, jonka sitruspuut ovat puulaatikoissa ja talvehtivat sisätiloissa.

Legrandin teemat ovat myös talvehtineet hyvin, vaikka valtaosa konsertin kappaleista on neljänkymmenen, viidenkymmenen vuoden takaa. Ansio kuuluu osittain pienimuotoisille sovitukselle – yhtye on Legrandin oma tyylikäs jazztrio – ja osittain illan laulusolistille, koloratuurisopraano Natalie Dessaylle.

Vapaalle vaihtavat oopperalaulajat joutuvat usein pinnistelemään "kevyempinä poplaulajina", mutta laulavaksi näyttelijäksi itseään luonnehtiva Dessay, 50, kuulostaa kauttaaltaan luontevalta. Hämärtyvässä illassa kuvatun konsertin ohjelmistossa on Legrandin tunnetuimpia lauluja – muuan muassa kahdeksan kappaletta Jacques Demyn elokuvista – joiden välikkeinä trio soittaa välillä ihan oikeaa jazzia jutustelevan Legrandin jäljitellessä ihailemiaan jazzpianisteja.

Legrandin laulut tulkitsee sopraano Natalie Dessay.
Legrandin laulut tulkitsee sopraano Natalie Dessay.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat