Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskyluodon Maija kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen

Radio ja TV
 
Yle
Avausjakson päätteeksi Janne (Leif Sundberg) ja Maija (Rose-Marie Rosenback) saavat toisensa.
Avausjakson päätteeksi Janne (Leif Sundberg) ja Maija (Rose-Marie Rosenback) saavat toisensa. Kuva: Yle
Arvio: draamasarja
Myrskyluodon Maija
Stormskärs Maja, Suomi 1976
Teema klo 21.00

Suomalaisesta tv-historiasta löytyy aika vähän sarjoja, joiden uusimista toivotaan jatkuvasti, mutta Myrskyluodon Maija kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen. Nyt sarja nähdään ensimmäistä kertaa hd-laatuisena. Viimeksi se esitettiin vuonna 2007.

Miksi juuri Maija, ahvenanmaalaisen naisen tarina ruotsinkielisenä draamana? Ainoa selitys ei voi olla Lasse Mårtensonin tunnusmusiikki.

Kirjailija Anni Blomqvistin luomasta romaanihenkilöstä kasvoi sarjan myötä suomalaisen maalaisnaisen perikuva. Maija sinnitteli saariston karuissa olosuhteissa, rakasti miestään eikä valittanut turhista. Tämän esikuvan varjossa on kasvanut monta naissukupolvea, mutta mahtaako vielä löytyä uusia katsojia, jotka samastuvat Maijaan?

Myrskyluodon Maijan suosiota voi verrata Niskavuoren naisiin. Realistisia, eläytyen kuvattuja naispäähenkilöitä ei ole ollut suomalaisessa kirjallisuudessa pilvin pimein, joten nämä harvat ovat löytäneet helposti yleisönsä elävän kuvan tuella.

Myrskyluodon Maija kuvaa myös suomalaisen avioliiton ideaalia. Maijalla ( Rose-Marie Rosenback ) on toinen mies tähtäimessä, mutta vanhemmat järjestävät hänet naimisiin Jannen ( Leif Sundberg ) kanssa. Maija sopeutuu valintaan ja rakastuu mieheensä sopivasti ennen häitä.

Åke Lindmanin ohjaustyyli on kalvakka ja kuivakka, mutta parhaimmillaan siinä näkyy dokumentaarista otetta. Ensimmäinen jakso päättyy ikimuistoiseen hääkohtaukseen, jossa puvustajakin on saanut näyttää parastaan varsinkin Maijan morsiuskruunun suunnittelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat