Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurin kova kohtalo

Ville Mäkelä kertoo dokumentissaan virolaisten kyydityksistä yhden esimerkin kautta

Radio ja TV
 
Liisa Takala
Kesänvietto Haapsalussa sai ohjaaja Ville Mäkelän kiinnostumaan elämästä Neuvosto-Virossa.
Kesänvietto Haapsalussa sai ohjaaja Ville Mäkelän kiinnostumaan elämästä Neuvosto-Virossa. Kuva: Liisa Takala

"Baltiaa ei käsitelty oikeastaan ollenkaan, kun toisen maailmansodan jälkeen tehtiin rauhaa. Siellä odotettiin vuosia, että länsivallat tulisivat apuun. Virolaisten silmissä oli jättimäinen petos, että heidät jätettiin Neuvostoliitolle", Ville Mäkelä sanoo.

Mäkelän mielestä naapurimaan historiaa ei vieläkään tunneta Suomessa kovin hyvin. Hän kiinnostui siitä, kun vietti kesiä Haapsalussa. "Rakennusten kunnossapito oli pysähtynyt 1940-luvulle. Se oli aavemaisen nostalginen paikka", Mäkelä sanoo.

Haapsalun mennyt maailma herätti Mäkelässä kysymyksen, millaista elämä Neuvosto-Virossa oli ollut. Hän hakee siihen vastausta yksilön tarinan kautta dokumentissa Lemmin rakkaus.

Lemmi Talvar (1920–1990) koki karun kohtalon. Tunnettu kaunotar kyydittiin Siperiaan vuonna 1941. Saman kokivat kymmenet tuhannet muutkin virolaiset. Heitä rahdattiin itään karjavaunuissa.

Lemmin karkotuksen syynä oli lähinnä hänen miehensä Ago Talvar, jota ei saatu kiinni.

Ago Talvar liittyi ensin metsäveljiin, sitten saksalaismiehityksen aikaan Omakaitseen eli kommunisteja jahtaavaan suojeluskuntaan ja pakeni lopuksi Ruotsiin vuonna 1944.

"Eräs ystäväni suositteli Voldemar Pinnin tekstejä. Hän alkoi julkaista ihmisten tarinoita heti, kun olot vapautuivat. Hänen vihkoistaan löysin Lemmin, jonka mysteeri oli kauhean kiinnostava. Pinn lopetti tarinan oikeastaan siihen, kun Lemmi kyydittiin", Mäkelä kertoo.

Maineikas maalari Ants Laikmaa oli ikuistanut vaalean Lemmin vuonna 1937. Mäkelän mielestä tämä vaikutti liiankin enkelimäiseltä uhrilta. Kaunottaren kohtalo kiehtoi Mäkelää niin, että hän valitsi Lemmin päähenkilökseen, vaikka tämä oli kuollut jo juuri ennen Viron itsenäistymistä.

Dokumentissa Mäkelä haastattelee Lemmin aikalaisia ja kohtalotovereita mutta ennen kaikkea kahta hänen lapsistaan, Pille Talvar-Heckmania ja Olev Talvaria. Lemmi sai leireillä viisi lasta, joiden isistä hän ei kertonut koskaan. Kaikki lapset saivat Lemmin aviomiehen nimen.

Karkotuksessa kasvaneita pidettiin Virossa venäläisinä. "Kun tytär Pille lähti mukaan dokumenttiin, vanhukset suostuivat puhumaan Lemmistä. Monilla heistä oli vieläkin kova tarve kertoa omista kohtaloistaan. Dokumentin kuvaamisen jälkeen moni heistäkin on jo kuollut", Mäkelä sanoo.

Lemmin rakkaus valmistui jo 2010, mutta Yle esittää sen vasta nyt. Virossa se näytettiin tuoreeltaan, ja se sai Mäkelän mukaan hyvää palautetta. Ison osan dokumenttinsa runsaasta valokuvamateriaalista, muun muassa kaikki Siperian kuvat, Mäkelä sai haastateltaviltaan.

"Virossa neuvostoajoista on keskusteltu pitkin poikin. Siellä nuoret ovat kurkkuaan myöten täynnä aihetta ja katsovat länteen. Suomessa aihe on jäänyt oudon vieraaksi. Tämä elokuva kertoo Viron vanhusten ruohonjuuritason terveiset meille."

Lemmi pääsi palaamaan Viroon lopullisesti vasta vuonna 1959. Kotimaassaan hänet luokiteltiin yhä kansanviholliseksi. Ago tuomittiin vuonna 1967 poissaolevana kuolemaan.

Lemmin rakkaus on ensimmäinen Mäkelän (s. 1954) tekemä dokumentti. Hänen toinen dokumenttinsa Uusi suomalainen ehdittiin esittää ennen tätä.

Elokuva-alalla Mäkelä on kuitenkin konkari. Hänen ohjaamansa pitkä näytelmäelokuva Lain ulkopuolella sai kaksi Jussi-palkintoa vuonna 1987.

Nyt tekeillä on uusi dokumentti Suomessa asuvasta somalialaisperheestä.

"Meillä käytiin sata vuotta sitten sisällissotaa muutama kuukausi, ja traumat näkyvät vieläkin. Somaliassa sisällissota on jatkunut nyt 25 vuotta. Vaikutuksia on vaikea edes kuvitella."

 

Dokumenttiprojekti: Lemmin rakkaus TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat