Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinkriisi kiertyy hullunmyllyksi

HBO:n komediasarjassa tempoillaan geopoliittisten skenaarioiden ja alatyylin välimaastossa

Radio ja TV
 
HBO
Jack Black näyttelee The Brink -sarjassa suurlähetystön epäsuosittua ja epäpätevää virkamiestä, joka saa ohjuskriisistä uutta potkua uralleen.
Jack Black näyttelee The Brink -sarjassa suurlähetystön epäsuosittua ja epäpätevää virkamiestä, joka saa ohjuskriisistä uutta potkua uralleen. Kuva: HBO
Arvio: komediasarja
The Brink, USA 2015–
Pääkäsikirjoittajat Kim Benabib, Roberto Benabib
Pääosissa Jack Black, Tim Robbins, Pablo Schreiber, Aasif Mandvi, John Larroquette
Uudet jaksot maanantaisin maksullisessa HBO Nordic -nettipalvelussa

Ydinsodan uhkan ympärille rakentuvan komediasarjan mainoskuvaan on haettu inspiraatiota Stanley Kubrickin Tohtori Outolemmen mainosjulisteesta. Molemmissa on kaksi miestä, ja näiden välissä tyylitelty karttapallo.

Tavallaan The Brink päivittääkin Kubrickin kylmän sodan ydinpommisatiirin nykypäivän televisioon.

Kun Tohtori Outolempi valmistui vuonna 1964, ydinasevaltoja oli viisi: Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska. Neljä vuotta myöhemmin neuvoteltiin sopimus, jolla oli tarkoitus rajoittaa ydinaseiden leviäminen muihin maihin, mutta Pakistan, Intia ja Israel jättivät sen allekirjoittamatta.

The Brinkin hullunmylly on kehitelty etenkin näiden kolmen maan ympärille.

Pakistanissa vallan kaappaa kenraali Umair Zaman ( Iqbal Theba ), jonka näkemyksen mukaan Yhdysvaltain lennokki-iskut levittävät pakistanilaisiin lisääntymiskyvyn tuhoavaa elektromagneettista säteilyä. (Outolemmen hullulla amerikkalaiskenraalilla oli samansuuntaiset huolet kommunistien suhteen.)

Islamabadin Yhdysvaltain-suurlähetystön virkamies Alex Talbot ( Jack Black ) sattuu huumeidenostoreissullaan saamaan käsiinsä tiedon, että Zaman on paitsi sekopää myös mieleltään sairas. Talbot pyrkii välittämään psykiatrin lausunnon ulkoministeri Walter Larsonille ( Tim Robbins ). Tämä on kutsuttu hätäistuntoon presidentin ( Esai Morales ), asiantuntijoiden ja sodanhaluisten kenraalien kanssa.

Sarjan juonenlangat jännitetään aitoon geopolitiikkaan pohjautuen. USA ja Israel suunnittelevat ennaltaehkäisevää iskua Pakistaniin, jota vastaan haluaisi hyökätä myös naapurimaa Intia. Kiinan pelätään sotkeutuvan asiaan Pakistania avustaakseen.

Periaatteellisen fiksuuden harmillisena vastapainona sarjassa on mukana yksinkertaisinta mahdollista huumoria.

Sekä Larson että Talbot jahtaavat päihteitä ja seksiä. Larsonin vaimon rakastajan penis esitellään näyttävästi.

Kolmannella taholla seurataan hävittäjälentäjä Zeke "Z-pak" Tilsonia ( Pablo Schreiber ). Tämän nais- ja huumehuolet tiivistyvät väärään pilleriin, jonka lentäjä sujauttaa suuhunsa ydinpommituslennolle lähtiessään.

Vitsailun yksipuolisuus alkaa puuduttaa – ainakin kun katsoo monta jaksoa peräkkäin –, vaikka sekä Black että Robbins ovat kelvollisia koomikoita. Huumori voisi myös olla mustempaakin, kun tietää Yhdysvaltain lennokki-iskujen siviiliuhrien määrän.

The Brinkin ovat ideoineet Meksikossa syntyneet viisikymppiset veljekset Kim ja Roberto Benabib. Heistä kokeneempi on Weeds-draamakomediasarjaa (2005–2012) useita vuosia tehnyt Roberto. Kim on julkaissut yhden romaanin.

Tohtori Outolempeen verrattuna The Brinkin rytmi on nopeampi, jos kohta ailahteleva. Sarja kuitenkin häviää selvästi hulluuden määrässä ja historiallisessa ajoituksessaan. Kubrickin satiiri kun muistetaan myös siksi, että se sai ensi-iltansa 15 kuukautta Kuuban ohjuskriisin jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat