Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komediakirjoittajia kiehtovat pakko-oireet

Radio ja TV
 
Rob-sarjan pääosassa on koomikko Rob Schneider.
Rob-sarjan pääosassa on koomikko Rob Schneider.
Komediasarja
Rob, USA 2012
Nelonen klo 17.20
Rillit huurussa
The Big Bang Theory, USA 2007–
Sub klo 20.00

Viime viikon tiistaina komediasarjan Rob päähenkilö joutui pulaan. Robin nuori vaimo Maggie oli ostanut uuden sohvatyynyn, vaikka Rob ei pidä muutoksista. Pientenkin muutosten vierastaminen on osa Robin pakko-oireista häiriötä eli OCD:ta. Pakko-oireet aiheuttavat sarjassa monet naurut.

Pakko-oireisia henkilöitä on näkynyt televisiossa 2000-luvulla enemmänkin. Kuuluisin taisi olla etsiväsarja Monkin (2002–2009) päähenkilö Adrian Monk, joka muun muassa kärsi pelkotiloista ja halusi pitää kaiken järjestyksessä. Oireista seurasi sekä hassuja tilanteita että rikosten ratkeamista. Pakko-oireidensa ansiosta Monk saattoi huomata, miten roisto sotki tavaroiden järjestystä.

Myös monet Rillit huurussa -komediasarjan katsojat ovat epäilleet, että supernörtti Sheldon Cooper kärsisi pakko-oireista – tosin diagnoosiksi on esitetty myös Aspergeria. OCD:hen viittaisi ainakin Sheldonin bakteerikammo, josta on revitty vitsejä useampaan otteeseen.

Robin, Monkin ja Sheldonin pakko-oireet ovat nimenomaan komiikan lähde. Vaarana on silloin, etteivät katsojat ymmärrä häiriön vakavuutta.

Hyvää vastapainoa on tuonut Girls (2012–), jonka päähenkilö Hannah Horvath oirehti pahasti sarjan kakkoskauden lopussa. Hannahin pakkoajatukset ja pakkotoiminnat olivat toki vähän hassuja mutta ennen kaikkea tuskallisia ja toimintaa rajoittavia. Girlsissä kävi selväksi, että kyse on nimenomaan sairaudesta.

Girls-sarjan luoja, Hannahia näyttelevä Lena Dunham onkin itse kärsinut vaikeasta pakko-oireisesta häiriöstä.

Kakkoskauden pyöriessä Psychology Today -lehdessä hehkutettiin Girls-sarjaa OCD:n harvinaisen realistisesta kuvauksesta. Sittemmin lehti on kuitenkin ihmetellyt, mihin Hannahin sairaus sarjasta katosi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat