Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jännitystä, kauhua ja mystiikkaa Ruotsin metsissä

Lajityyppien sekoittaminen on nyt tv-sarjoissa trendi. SVT:n muodikasta uutuussarjaa esitetään jo briteillekin.

Radio ja TV
 
Yle
Maan povessa -sarjan päähenkilöitä ovat rikostutkijat Tom Aronsson (Richard Forsgren, vas.), Eva Thörnblad (Moa Gammel) ja Göran Wass (Göran Ragnerstam).
Maan povessa -sarjan päähenkilöitä ovat rikostutkijat Tom Aronsson (Richard Forsgren, vas.), Eva Thörnblad (Moa Gammel) ja Göran Wass (Göran Ragnerstam). Kuva: Yle
Arvio: jännityssarja
Maan povessa
Jordskott, Ruotsi 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Henrik Björn
Pääosissa Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren, Ville Virtanen, Lia Boysen
Fem klo 21.00 (K16)

 

Tv-sarjoihin etsitään koko ajan uusia suuntauksia. Yleisö kaipaa jännitystä, mutta poliisisarjoihin alkaa olla vaikea keksiä enää mitään vaihtelua ja yllättävää. Ruotsin television Maan povessa on yritys sekoittaa lajityyppejä ja hyödyntää samalla pohjoismaista mystiikkaa. Metsän uumenissa voi tapahtua asioita, joita urbaani järki ei osaa selittää.

Kymmenosainen sarja alkaa kuin tavanomainen poliisisarja. Päähenkilö on nuori poliisi Eva Thörnblad ( Moa Gammel ), joka on tehnyt uraa Tukholmassa mutta palaa kotiseudulleen isänsä hautajaisiin.

Pian käy kuitenkin selväksi, että Evan välit isään ovat olleet huonot. Todellinen motiivi paluulle onkin Evan tytär, joka on kadonnut salaperäisesti seitsemän vuotta aiemmin. Eva uskoo yhä, että tyttö on siepattu, ja Silverhöjdin pikkupaikkakunnalla on jälleen kadonnut pieni lapsi.

Sitten alkaa tapahtua outoja asioita, jotka eivät enää vaikuta rikoksilta. Eva törmää metsätiellä kurjassa kunnossa olevaan tyttöön, joka kaikesta päätellen on hänen kadonnut tyttärensä. Tytär näyttää zombielta, mutta selitys ei ole ihan niinkään yksinkertainen. Poliisisarja vinksahtaa vähitellen yliluonnolliseen suuntaan.

Sarjan taustalla näkyy selvästi ranskalaisen Kuolleista palanneet-sarjan (2012) vaikutus. Vastikään meillä nähty brittien Fortitude-sarja oli myös lajikokeilu mutta ei kovin onnistunut.

Uusmystisten sarjojen suurin haaste on siinä, miten ne saavat katsojan uskomaan maailmaansa, joka on näennäisen realistinen ja kaukana fantasiasta. Ammoinen esikuva, amerikkalainen Salaiset kansiot, oli sentään perimmältään aika ironinen, mutta uudet sarjat ovat kuolemanvakavia.

Maan povessa -sarjassa on asiaankuuluva tunnelma, mutta juoni on auttamatta lapsellinen. Näyttelijöillä ei ole helppoa, ja ikävä kyllä monista paistaa läpi, etteivät he itsekään usko sarjan tarinaan. Mukana on monia tuttuja nimiä, mutta näytteleminen jää pintatasolle.

Suomalainen edustus sarjassa on vahva. Ville Virtanen näyttelee keskeistä hahmoa, metsässä samoilevaa mysteerimiestä, joka puhuu koiralleen suomea. Lisäksi sarjan toinen kuvaaja on suomalainen Kjell Lagerroos, ja puolet jaksoista on ohjannut niin ikään suomalainen Anders Engström. Sarjan varsinainen luoja on ruotsalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Henrik Björn.

Trenditietoisuudessaan ruotsalaissarja vaikuttaa laskelmoidulta tuotteelta, ja se onkin myyty heti tuoreeltaan brittien ITV-kanavalle, joka esittää sitä parhaillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat