Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norman Batesin koti on aina ennallaan

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Normanin (Freddie Highmore) kotitalo näyttää tutulta.
Normanin (Freddie Highmore) kotitalo näyttää tutulta.
Trillerisarja
Bates Motel, USA 2013–
TV2 klo 22.00 (K16)

 

Alfred Hitchcockin maineikkain elokuva on vuonna 1960 valmistunut Psyko. Se perustui Robert Blochin vuotta aiemmin ilmestyneeseen kauhuromaaniin, joka kertoi viallisen äitisuhteen vuoksi psykopaattiseksi murhaajaksi muuttuneesta motellinpitäjästä Norman Batesista.

Elokuva on vuosien saatossa saanut kolme jatko-osaa ja yhden uusintaversion. Bates Motel on puolestaan vuonna 2013 startannut tv-sarja, joka sijoittuu Norman Batesin nuoruuteen.

Viidessäkymmenessä vuodessa yksi asia on säilynyt aina ennallaan: miljöö.

Bates pyörittää hiljaista motellia maantien varrella. Motellin takana, jyrkän kumpareen päällä sijaitsee hänen massiivinen, pimeyttä sykkivä kotitalonsa, johon johtavat mutkittelevat portaat.

Talo on jokaisessa versiossa lavastettu suhteellisen samanäköiseksi niin sisältä kuin ulkoakin. Kamera tallentaa sen yleensä samoista uhkaavan tutuista kuvakulmista. Mikään toinen rakennus ei ole saanut elokuvahistoriassa yhtä ikonografista asemaa.

Psyko-talon merkitys korostuu erityisesti vuonna 1987 valmistuneessa, niin ikään Bates Moteliksi nimetyssä tv-elokuvassa. Sen pääosassa ei ole Norman Bates vaan nimenomaan hänen kotitalonsa.

Elokuva kertoo mielisairaalassa viruneesta Alex Westistä, jolle Norman Bates jättää perinnöksi koko maallisen omaisuutensa. West asettuu taloksi Batesin vanhaan kotiin ja alkaa murhata ihmisiä, kuten Psyko-talon henki vaatii.

Korjaus 3.7.: Psyko-romaanin kirjoitti Robert Bloch, ei Joseph Stefano.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat