Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on ystävyyden syvin olemus?

Ranskalaisen, näyttelijänä tunnetun Guillaume Canet'n viihdyttävässä elokuvassa puhutaan kaksi ja puoli tuntia

Radio ja TV
 
JEAN-CLAUDE LOTHER
Keski-ikäisistä ystävyksistä koostuva porukka kokoontuu lomailemaan merenrantahuvilalle, kuten joka vuosi. Kaikenlaista kehkeytyy.
Keski-ikäisistä ystävyksistä koostuva porukka kokoontuu lomailemaan merenrantahuvilalle, kuten joka vuosi. Kaikenlaista kehkeytyy. Kuva: JEAN-CLAUDE LOTHER
Arvio: elokuva
Pieniä valkoisia valheita ★★★
Les petits mouchoirs, Ranska 2010
Ohjaus Guillaume Canet
Pääosissa François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel, Gilles Lellouche, Jean Dujardin, Valérie Bonneton
Teema klo 22.00

 

Guillaume Canet'n Pieniä valkoisia valheita on erinomainen kesälomaelokuva. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se kertoo ystävistä, jotka viettävät joka vuosi lomaa yhdessä.

Isäntänä toimii aina varakas Max ja hänen vaimonsa Véro, joilla on talo Cap Ferret'ssä Atlantin rannalla.

Tänä vuonna loma uhkaa kuitenkin peruuntua traagisesti. Juuri ennen lähtöä yksi ryhmän jäsenistä, Ludo, ajaa kokaiinipöllyissään rekan alle ja joutuu kriittisessä tilassa sairaalaan.

Järkyttyneet ystävykset tapaavat Ludon sängyn äärellä, mutta heti sairaalan ulkopuolella he paljastavat suurimman huolensa: miten käy lomaviikon?

Kukaan ei edes vihjaa, että heidän pitäisi jäädä kaupunkiin pitämään seuraa Ludolle. Kesäloma on ranskalaisille pyhä asia, ystävyys on toinen vai onko sittenkään?

Elokuvan alussa sattuu toinenkin hankala tapaus, kun Vincent tunnustaa Maxille rakastavansa tätä, mutta vakuuttaa samalla, että "en silti ole homo". Max ei pysty mitenkään käsittelemään asiaa, ja Vincent yrittää kovasti todistaa itselleen olevansa edelleen vaimoaan rakastava hetero.

Canet on suosittu näyttelijä, ja hän on ohjannut myös muutamia onnistuneita elokuvia. Pieniä valkoisia valheita on hänen kolmas pitkä elokuvansa, ja siitä tuli Ranskassa valtava menestys. Siitä voi päätellä, että ranskalaiset rakastavat edelleenkin katsoa elokuvia, joissa enimmäkseen puhutaan, setvitään ihmissuhdekiemuroita, flirttaillaan ja naidaan.

Sillä juuri niin tapahtuu myös tässä elokuvassa. Ystävykset ovat tunteneet toisensa pitkään, ja heidän välillään on entisiä ja nykyisiä, pysyviä ja satunnaisia suhteita. Miehet ovat etualalla, naisista pääosassa on vapaasta seksistä nauttiva Marie, jota näyttelee ohjaajan vaimo, Ranskan tämän hetken ykkösnäyttelijä Marion Cotillard.

Kaikki muutkin näyttelijät ovat Guillaume Canet'n omaa lähipiiriä, ja muutama lapsikin on mukana. Siitä syntyy elokuvan erityinen rentous, vaikka omien ystävien ohjaaminen ei olekaan ollut helppoa.

Elokuva kestää huikeat kaksi ja puoli tuntia, joten on selvää, että kaikenlaista muutakin kehkeytyy. Marie on vapaana, ja pian myös Éric, ryhmän pelle, joka joutuu jätetyksi. Kepeys saa vähitellen vakavia sävyjä, ja ihmiset riisuvat maskinsa varsinkin kahdenkeskisissä kohtaamisissa.

Canet hallitsee näennäisen kaoottisen kokonaisuutensa hienosti. Puheen virtaa katkotaan suvantokohtauksilla ja keski-ikäistä yleisöä kosiskelevalla musiikilla. Suomalaisena voi jälleen hämmästellä ranskalaisten kuvaa ystävyydestä, varsinkin miesten suhteista. Naisten välisiä keskusteluita ei elokuvassa juuri ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat