Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huijarien elämä onkin kovaa

Radio ja TV
 
Yle
Lily (Anjelica Huston, vas.), Roy (John Cusack) ja Myra (Annette Bening) ovat Huijarit-elokuvan päähenkilöt.
Lily (Anjelica Huston, vas.), Roy (John Cusack) ja Myra (Annette Bening) ovat Huijarit-elokuvan päähenkilöt. Kuva: Yle
Elokuva
Huijarit
The Grifters, USA 1990
Ohjaus Stephen Frears
Teema klo 22.00 (K16)

Huijarit ovat menestyneet valkokankaalla. Klassikkoelokuvat, kuten Trouble in Paradise (1932) tai Puhallus (1973), esittelevät ammattikunnan edustajat karismaattisina ja nokkelina selviytyjinä.

Brittiläisen Stephen Frearsin ohjaama Huijarit (1990) tunkeutuu ansiokkaasti huijaamisen synkempään puoleen. Se nähdään amerikkalaiselokuvassa kovana, raakana ja stressaavana työnä, joka vie elämältä tasapainon ja vaikeuttaa ihmissuhteiden rakentamista. Se ei ole coolia eikä veikeää.

Elokuvan kolme päähenkilöä, Lily ( Anjelica Huston ), hänen poikansa Roy ( John Cusack ) ja Royn naisystävä Myra ( Annette Bening ), törmäilee kohtalokkaasti ammattihuijaamisen kavalassa maailmassa.

Sympaattinen Roy, pienten kuvioiden pieni huijari, joutuu kahden voimakastahtoisen naisen puristuksiin. Lily ja Myra ovat häntä ovelampia juonittelijoita niin ihmissuhteissa kuin bisneksissä.

Usein huijareista kertovien elokuvien keskipisteessä on yksi suuri huijaus. Huijareissa näin ei ole. Elokuva ei ole kiinnostunut niinkään rikoksista vaan ammatin vaikutuksesta huijareihin ja heidän kohtaloihinsa.

Elokuva perustuu kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden suuruuden, amerikkalaisen Jim Thompsonin samannimiseen romaaniin (1963). Thompson (1906–1977) oli loistava juonien kehittäjä, ja hänen romaaneistaan on tehty lukuisia elokuvia.

Melkein kaikki niistä valmistuivat kirjailijan kuoleman jälkeen. Yksi syy tähän on se, että Thompsonin kirjojen juonet ovat yleensä synkkiä ja raflaavia, ja kirjailijan elinaikana rikoselokuvat eivät vielä olleet valmiita menemään tarvittavan pitkälle.

Thompsonin romaani Pakotie (1958) on tosin filmattu kahdesti. Vuoden 1972 versiossa pääosaa esitti Steve McQueen ja vuoden 1994 versiossa Alec Baldwin.

Kaksi erinomaista mutta täysin erilaista filmatisointia ovat olleet Bertrand Tavernierin hulvaton ja ilkeä musta komedia Auringonpimennys (1981) sekä James Foleyn kaunis ja surumielinen noir After Dark, My Sweet (1990).

Huijarit, jossa huumori jää vähiin ja jonka yleistunnelma on pessimistinen, on selvästi lähempänä jälkimmäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat