Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskuja läpi suojauksen

Lastensuojelusta kertovan draaman rankat tapaukset perustuvat ohjaajan mukaan tositapahtumiin

Radio ja TV
 
AVA
Rap-artistina alun perin tunnettu Joeystarr näyttelee karheasti poliisia, joka tuntee tuskaa kodittoman äidin pojan vuoksi.
Rap-artistina alun perin tunnettu Joeystarr näyttelee karheasti poliisia, joka tuntee tuskaa kodittoman äidin pojan vuoksi. Kuva: AVA
Arvio: elokuva
Polisse ★★★
Ranska 2011
Ohjaus Maïwenn
Pääosissa Karin Viard, Joeystarr, Marina Foïs, Maïwenn, Nicolas Duvauchelle
Ava klo 23.05 (K16)

Ranskalainen Maïwenn Le Besco (s. 1976), joka käyttää taiteilijana pelkkää etunimeään, on näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen neljästä ohjaustyöstään on Suomen teattereissa esitetty vain tänään Ava-kanavalla nähtävä Polisse, joka voitti Cannesin elokuvafestivaalien kolmospalkinnon Prix du Juryn vuonna 2011.

Elokuvan oudohko nimi on versioitu ohjaajan pojan väärin kirjoittamasta police-sanasta. Todentuntuiset tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Pariisin poliisin lastensuojeluyksikköön.

Maïwenn on kertonut saaneensa idean käsikirjoitukseensa lastensuojeluyksiköstä kertovasta dokumentista. Lisäksi hän vietti aikaa poliisien kanssa työssä ja vapaa-ajalla. Elokuvan tapaukset perustuvat Maïwennin mukaan joko tilanteisiin, jotka hän näki tai joista poliisit kertoivat hänelle.

Myös elokuvaan Maïwenn on kirjoittanut itselleen sivustaseuraajan roolin. Hän näyttelee valokuvaajaa, joka saa tehtäväkseen kuvata poliisiosaston työtä.

Toisena käsikirjoittajana työskenteli Emmanuelle Bercot. Tämä näyttelee Sue Elleniksi kutsuttua poliisiryhmän jäsentä.

Sue Ellenin luonteenpiirteistä on vaikea sanoa elokuvan katsomisen jälkeen mitään, sillä poliiseja, joiden elämää elokuvassa seurataan, on liikaa.

Siirtyily tapauksesta ja roolihenkilöstä toiseen on etenkin elokuvan alkupuoliskolla rauhatonta. Paljon tilaa saavat myös illanvietot, joissa poliisit tuntuvat silmänräpäyksessä vapautuvan työpäivän kauheuksista.

Sitten, yllättäen, tulee ensimmäinen sydäntä raastava suojelutapaus, ja sen jälkeen taitavasti hahmoteltu piinallinen tapaus, ja näiden jälkeen vielä kolmas, lyijynraskas kohtaus. Näin dramaturgiasta tulee omalaatuinen: katsoja pidetään käsivarren mitan päässä tapahtumista, mutta sitten muutama kohtaus lyö rajusti perille asti. On ehkä erikseen syytä mainita, että tämä ei tarkoita väkivallan näyttämistä.

Vähitellen paljastuu myös se, että tapaukset jättävät kuin jättävätkin poliiseihin jälkensä.

Parhaiten heistä mieleen jää Fred, jota näyttelee rap-tähtenä aiemmin tunnettu Joeystarr. Kohtauksessa, jossa pieni poika uhkaa menettää äitinsä, Fredin tunteikkuus viittaa siihen, että tilanne on hänelle omakohtaisesti tuttu. Wikipediasta selviää, että Joeystarr itse joutui äidistään erilleen viisivuotiaana.

Tekijöiden moraalisen kompassin suuntaa joutuu kuitenkin epäilemään kohtauksessa, jossa poliisit alkavat nauraa teini-ikäiselle tytölle kuullessaan tämän suostuneen suuseksiin saadakseen takaisin matkapuhelimensa. Ihmetystä herättää myös aiemmin nähty pikkutytön ja tämän hyväksikäytöstä epäillyn haastatteleminen samassa huoneessa.

Tosipohjaista vai dramatisoitua? Vaikea sanoa.

Maïwenninkin menneisyyttä tulee elokuvaa katsoessa pohtineeksi. Lieneekö aiheen valintaan vähintään alitajuisesti vaikuttanut se, että Maïwenn itse sai ensimmäisen lapsensa alaikäisenä, vain 16-vuotiaana? Isä oli 17 vuotta vanhempi elokuvaohjaaja Luc Besson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat