Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki tv-ohjelmat ovat krikettiä

Radio ja TV
 

Hain noutoruokaa intialaisesta ravintolasta. Kun astuin sisään, näin henkilökunnan kokoontuneen ringiksi ruokailutilan ainoan television ympärille.

Ruudulla oli käynnissä Intian ja Bangladeshin välinen krikettiottelu.

Ringistä irtosi mies palvelemaan. Tilasin kaksi annosta, jotka mies hihkaisi keittiöön. Sitten hän kysyi, tahdonko kahvia, no kyllä kiitos. Mies kaatoi, hymyili rohkaisevasti ja imeytyi selkä edellä takaisin rinkiin niin kuin ylöspäin heitetty kivi putoaa vääjäämättä takaisin maahan.

Istuin ryhmän taakse tyhjään pöytään, ryyppäsin sumppia ja rupesin katsomaan peliä.

Kriketti on kummallinen laji. Kentällä miehet kävelevät, juttelevat ja paiskovat välillä palloa maan kautta kohti toisiaan. En tajunnut peliä, ja vartin kuluttua se oli minulle pelkkää rytmiä ja estetiikkaa, jossa samat kuvakoot ja eleet toistuivat.

Päinvastoin kuin useimmat urheiluyleisöt, ravintolan henkilökunta ei huutanut. Olimme hyvin erikoinen pieni yhteisö: kuin nykytaiteen museoon osunut satunnainen joukko ihmisiä, joista asiantuntijat syventyvät seinälle heijastettuun mediataideteokseen turistin istuessa neuvottomana syrjemmällä.

Muiden tuijotus muodosti hirmuisen vetovoiman, joka tempaisi kokinkin keittiöstä. Heiluriovet vain paukahtivat, kun tämä lennähti ruokasaliin.

Kuvittelin, miten tandoorikanani mustui uunissa samaa tahtia kuin kokin silmät lasittuivat pelin äärellä.

Toisinaan tuttukin ohjelmavirta muuttuu toiston teatteriksi.

Varsinkin tosi-tv-sarjat pelkistyvät helposti rituaalien ketjuiksi, joissa ennalta suunnitellut juonikuviot tihentyvät ja purkautuvat päivästä, kuukaudesta toiseen.

Tuottajat yrittävät pakata ohjelmiin tunnetta, mutta televisio on kuin aika itse – se kaluaa lopulta kaikista ohjelmista pelkkiä katsojan verkkokalvoilla heliseviä luurankoja.

Kun kanani oli valmis, ravintolan henkilökunta havahtui kuin lumouksesta. Miehet katsoivat silmiin ja toivottivat hyvää päivänjatkoa. Ja kun menin, he kääntyivät jälleen kohti televisiota.

Juhani Karila HS juhani.karila@hs.fi
Twitter: @JuhaniKarila
Kirjoittaja syö mielellään intialaista samalla kun katsoo televisiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat