Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pertti Salovaarasta tuli ihan tavallinen radiojuontaja

Iskelmän liikenneohjelma on kaukana nuoren puhekoneen biletyksestä

Radio ja TV
 
Miisa Kaartinen
Pertti Salovaara aloitti radiouransa Oulussa vain 16-vuotiaana. Sittemmin tie on vienyt Arkadianmäellekin. Nyt hän on jälleen palannut radioaalloille.
Pertti Salovaara aloitti radiouransa Oulussa vain 16-vuotiaana. Sittemmin tie on vienyt Arkadianmäellekin. Nyt hän on jälleen palannut radioaalloille. Kuva: Miisa Kaartinen
Arvio: puheohjelma
Salovaara liikenteessä
Puhelin studioon 020 366 800
Iskelmä klo 15.00

Me kaikki vanhenemme. Tämä itsestäänselvyys tulee mieleen, kun kuuntelee Pertti Salovaaran, 44, ääntä Iskelmä-kanavan liikenneohjelmassa.

Salovaara aloitti radiouransa vain 16-vuotiaana Oulussa. Kun Ylen populaarikulttuurikanava Radiomafia perustettiin vuonna 1990, Salovaara nousi nopeasti huipulle.

Toimittaja oli vasta parikymppinen, mutta hänen ohjelmansa kuuluivat kanavan kuunnelluimpiin.

Nuoren Salovaaran tavaramerkkinä oli hillittömällä tahdilla ryöpynnyt puhe, jonka sisällössä koeteltiin sovinnaisuuden rajoja.

Sosiaalista mediaa ei vielä ollut, ja ohjelmasta muodostui yhteisöllinen kokonaisuus, jonka olennainen osa olivat mitä omituisimmat puhelinsoitot.

Vuosina 1998–2002 Pertti Salovaara voitti Telvis-palkinnon peräti viidesti. Radiomafia vaihtui Radio Novaan, ja Salovaara alkoi profiloitua liikennetoimittajaksi.

Radiotyön rinnalle tuli juontohommia televisiossa – tunnetuimpana MTV3:n kilpailuohjelma Pöllölaakson aarre.

Vuonna 2003 Salovaara luiskahti politiikkaan, kun hänestä tuli keskustan kansanedustaja Anneli Jäätteenmäen imussa vaalien pienimmällä äänimäärällä. Vuoden 2007 vaaleissa hän uudisti paikkansa eduskunnassa.

Pian uraa alkoi varjostaa masennus, jonka vuoksi Salovaara oli yli vuoden sairauslomalla eduskuntatyöstä. Sittemmin Salovaara on puhunut avoimesti ongelmistaan, jonka johdosta Mielenterveyden keskusliitto valitsi hänet vuoden 2015 Hyvän mielen lähettilääksi.

Salovaara on tehnyt vuosien varrella usean paluun radioaalloille. Niistä viimeisin on tämä elokuulle asti jatkuva liikenneohjelma Iskelmän sunnuntai-iltapäivissä.

Sitten Radiomafian aikojen Salovaaran puhe on hidastunut ja ääni tummentunut. Vanhasta karismasta iso osa on karissut, ja jäljellä on perushyvä lähetysvirtajuontaja.

Ohjelma elää vahvasti yleisönsä varassa. Tästä kuultiin todiste viikko sitten, kun kanavan puhelimet lakkasivat toimimasta. Entiseltä puhekoneelta ei enää tullut sanoja vanhaan tapaan.

Suurin osa ohjelman puheesta on luonnollisesti omistettu liikenteelle.

Henki on harmiton yhdistelmä viihteellisyyttä ja valistuksellisuutta.

Lopuksi on pakko hieman kommentoida Iskelmän musiikkiprofiilia. "Iskelmä" on tunnetusti epämääräinen käsite, ja kanava venyttää sitä entisestään.

Esimerkiksi viime viikonloppuna meni tunti, ennen kuin kuulin kanavalta kappaleen, jonka itse määrittelisin iskelmäksi. 1980-lukuvoittoiseen musiikkiputkeen mahtui esimerkiksi Gyllene Tideriä, Murray Headia ja Dingoa.

Pitäisiköhän kanavalle keksiä uusi nimi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat