Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intia ryhtyi taisteluun naisvihaa vastaan

Kiistelty brittiläinen dokumentti Delhin joukkoraiskauksesta on kielletty Intiassa

Radio ja TV
 
Yle
Joukkoraiskaus Delhissä joulukuussa 2012 sai naiset ja miehet kadulle osoittamaan mieltään.
Joukkoraiskaus Delhissä joulukuussa 2012 sai naiset ja miehet kadulle osoittamaan mieltään. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Dokumenttiprojekti: Intian tytär
India's Daughter
Britannia 2015
Ohjaus Leslee Udwin
TV1 klo 21.30

Joukko nuoria miehiä raiskasi julmasti parikymppisen opiskelijan Jyoti Singhin Delhissä joulukuussa 2012. Vaikka joukkoraiskaukset ovat nousseet Intiassa useinkin julkisuuteen viime vuosina, tästä tapauksesta nousi poikkeuksellisen voimakas reaktio. Ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään, miehet ja naiset.

On mahdollista, että juuri Jyotin raiskauksesta lähti liikkeelle käänne, joka vaikuttaa syvemminkin intialaiseen yhteiskuntaan ja naisvihaa ruokkiviin asenteisiin.

Brittiläisen Leslee Udwinin tuore dokumentti kertaa piinallisen tarkasti Jyoti Singhin raiskauksen yksityiskohtia.

Siinä on haastateltu muun muassa uhrin vanhempia, ystävää, poliisia, asianajajia, lääkäreitä, psykologia ja mikä kuohuttavinta, myös yhtä raiskauksesta syytettyä.

Mies ei omien sanojensa mukaan osallistunut raiskaukseen vaan ajoi vain miesten käyttämää bussia.

Haastateltavien ketju jatkuu myös syyllisten perheisiin. Heidän köyhät vanhempansa ja yhden vaimo kertovat olosuhteista, joissa miehet ovat kasvaneet. Ryhmässä oli myös yksi alaikäinen, joka oli karannut kotoaan 11-vuotiaana.

Asiantuntijahaastateltavista vaikuttavimpia on iäkäs Leila Seth, entinen korkeimman oikeuden tuomari, joka haluaa uskoa parempaan tulevaisuuteen.

"Jos nuoret ajavat asiaa, muutos tulee", hän sanoo. Haastateltavissa on myös miehiä, jotka uskaltavat nousta naisvihaa ja "miehen oikeutta" vastaan, ainakin varovaisesti.

Dokumentti kuvaa juuri muutosta ja ammottavaa ristiriitaa vanhan ja uuden välillä.

Naisviha on toisaalla niin legitimoitua, että esimerkiksi syytettyjen asianajaja ei ole peitellyt karkeimpia näkemyksiään vaan on valmis laukomaan niitä kameralle.

Jyoti Singh oli vastoin yleisiä tapoja liikkeellä miespuolisen ystävänsä kanssa iltamyöhällä. Siksi raiskaajat laskivat sen varaan, että he eivät kielisi poliisille.

Ja siksi heidän mielestään nainen oli itse vastuussa tapahtuneesta.

Syytetyille määrätään kuolemantuomio. Haastateltu kuski kuitenkin huomauttaa, että kuolemantuomiot vain pahentavat uhrin asemaa: raiskattu on pakko tappaa, ettei jää todistajaa.

Dokumentti ei todellakaan sovi heikkohermoisille.

Dokumentti on herättänyt vastustusta Intiassa, jossa viranomaiset ovat kieltäneet sen esittämisen. Intialaisessa lehdessä on väitetty, että bussikuski olisi saanut dokumentin ohjaajalta rahaa. Ohjaaja on kieltänyt tämän.

Toisaalta dokumenttia on kritisoitu siitä, että se nostaa Jyotin lähes pyhimysmäiseen asemaan, ja elokuvan nimikin viittaa naisen (naisten) rooliin tyttärenä, huolehtimisen kohteena.

Sopivatko vain tietynlaiset naiset taistelun symboleiksi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat