Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkot paloivat Mississippissä myös kesällä 1964

Kansalaisjärjestöjen kampanjasta kertova perusteellinen dokumenttielokuva muistuttaa, ettei vapaus ole ilmaista

Radio ja TV
 
Yle
Freedom Summer -liikettä veti opiskelijoiden kansalaisoikeusjärjestön SNCC:n puheenjohtaja Bob Moses.
Freedom Summer -liikettä veti opiskelijoiden kansalaisoikeusjärjestön SNCC:n puheenjohtaja Bob Moses. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Freedom Summer 1964, USA 1964
Käsikirjoitus ja ohjaus Stanley Nelson
Teema klo 21.00

 

Yhdeksän miestä ja naista Yhdysvalloissa kolme viikkoa sitten ampunut Dylann Roof halusi aloittaa "sisällissodan". Hän syytti mustia maanmiehiään yleisesti muun muassa maan ja maailman haltuunotosta.

Presidentti Barack Obama tuomitsi Etelä-Carolinan Charlestonissa tehdyt rotuvihamurhat ymmärrettävästi "järjettömiksi", mitä ne tietysti olivatkin. Mutta toisena aikana Roof, valkoista ylivaltaa haikaillut, rasistisia mielipiteitä levitellyt ja Etelävaltioiden lipun kanssa poseerannut mies, olisi voinut olla kansanosansa sankari. Eikä edes kovin kauan sitten.

Ei ole kuin viitisenkymmentä vuotta siitä, kun toisessa "Syvän etelän" entisessä orjaosavaltiossa Mississippissä valkoiset poliitikot ja viranomaiset käyttivät täysin avoimesti samankaltaisia rotuerottelua ihannoivia ilmaisuja. Heidän perimmäinen päämääränsä olikin pitää mustien orjien jälkeläiset sorrettuina kakkosluokan kansalaisina, ali-ihmisinä.

Stanley Nelsonin kirjoittama ja ohjaama historiadokumentti Freedom Summer 1964 on erityisen kiinnostava näiden sitkeiden rasististen asenteiden taustoittajana, vaikka jo pelkkä tarina kaikkine käänteineen on pysäyttävä.

Dokumentti kertoo kesällä 1964 Mississippin osavaltiossa järjestetystä suuresta kampanjasta, jolla kannustettiin syrjäytettyjä afrikkalaisamerikkalaisia käyttämään perustuslain takaamaa kansalaisoikeuttaan, äänioikeuttaan.

Mutta se oli helpommin sanottu kuin tehty.

Yhdysvalloissa äänestäminen edellyttää rekisteröitymistä – ja joissakin osavaltioissa edellytti ennen myös monimutkaisia ja loppujen lopuksi mielivaltaisia testejä.

Mississippissä valtaapitävät pystyivät fyysisillä, taloudellisella ja poliittisilla pelotteilla vaikuttamaan siihen, että vuonna 1964 mustista oli rekisteröitynyt äänestäjiksi alle seitsemän prosenttia.

Runsaan kahden miljoonan asukkaan muuttotappioista, köyhää ja takaperoista Mississippiä hallitsivat valkoiset, vaikka noin puolet sen asukkaista oli mustia.

Erään haastatellun mukaan osavaltiossa ei tuolloin olisi ollut edes tarvetta terroristiselle Ku Klux Klanille, sillä paikalliset valkoiset kansalaisneuvostot hoitivat asiat omalla tavallaan aivan virallista tietä.

Kokeneena dokumentaristina Nelson selvittää perusteellisesti, kuinka mustien oikeuksia korostava kampanja sai alkunsa ja kuinka sen tuhat vapaaehtoista valittiin. Valtaosa heistä oli kaksikymppisiä, valkoisia, yliopisto-opiskelijoita ja pohjoisemmista osavaltioista – ja liian sinisilmäisiä ymmärtääkseen kampanjoinnin vaarallisuuden.

Vallanpitäjiä ärsyttänyt kampanja ei nimittäin ollut lastenleikkiä: kymmenen viikon aikana muun muassa tuhat vapaaehtoista pidätettiin ja 80 pahoinpideltiin. 37 kirkkoa ja 30 kotia tai liiketilaa poltettiin.

Raakamaisin teko osui silti heti kampanjan alkuun. Kesäkuun 21. päivänä poliisi pidätti kolme vapaaehtoistyöntekijää, jotka Ku Klux Klan kaappasi, pahoinpiteli ja ampui heti vapauttamisen jälkeen.

Yhdysvaltoja kuohuttanut tapaus on tuttu myös Alan Parkerin elokuvasta Mississippi palaa (1988), eikä dokumentaristi Nelsonkaan voi sitä ohittaa.

Osallisten uusista haastatteluista sekä vanhoista uutisfilmeistä ja arkistokuvista koottu tarina pitää otteessaan alusta loppuun – ja lopulta se kääntyy likaiseksi, presidenttitason valtapeliksi.

Ensimmäiselle täysimittaiselle kaudelle pyrkinyt Lyndon B. Johnson näyttäytyy aivan muuna kuin kansalaisoikeuksien puolustajana, vaikka hän allekirjoitti vuotta myöhemmin mustien asemaa kohentaneen kansallisen asetuksen. Tai siis todellisuudessa joutui allekirjoittamaan, oman etunsa vuoksi.

Dokumentin toinen osa esitetään Teemalla tiistaina 14. 7. klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat