Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä natsivuodet näyttivät tavallisten berliiniläisnuorten silmin?

Radio ja TV
 
Yle
Wilhelm (Volker Bruch, vas.), Viktor (Ludwig Trepte), Charlotte (Miriam Stein), Greta (Katharina Schüttler) ja Friedhelm (Tom Schilling) ystävystyvät sodan ajan Berliinissä.
Wilhelm (Volker Bruch, vas.), Viktor (Ludwig Trepte), Charlotte (Miriam Stein), Greta (Katharina Schüttler) ja Friedhelm (Tom Schilling) ystävystyvät sodan ajan Berliinissä. Kuva: Yle
Arvio: draamasarja
Sodan sukupolvi
Unsere Mütter, unsere Väter, Saksa 2013
Ohjaus Philipp Kadelbach
Käsikirjoitus Stefan Kolditz
TV1 klo 21.00 (K16)

 

Kesän parhaita uusintoja on saksalainen kolmiosainen minisarja Sodan sukupolvi, joka sai ensiesityksensä kotimaassaan kaksi vuotta sitten. Se herätti kiivasta keskustelua mutta keräsi myös miljoonia katsojia.

Sarja kertoo viidestä berliiniläisestä ystävyksestä, jotka tapaavat vuonna 1941 iloisissa ja toiveikkaissa merkeissä. Saksa on juuri hyökännyt Neuvostoliittoon, ja nuoret ovat lähdössä omille teilleen: veljekset Wilhelm ja Friedhelm rintamalle, Charlotte sairaanhoitajaksi sotasairaalaan ja Greta luomaan uraa laulajana. Juutalaisen Viktorin elämä alkaa muuttua tukalaksi. Tarkoitus on tavata uudelleen jouluna, mutta sota muuttaa kaikkien elämän.

Sarjaa on kiitetty sen näkökulmasta, sillä natsivallan vuosia on harvoin kuvattu tavallisten saksalaisnuorten näkökulmasta. Sarjan saksankielinen nimi Meidän äitimme, meidän isämme viittaa tarpeeseen ymmärtää sodan kokeneiden sukupolvea, ja siinä sarja ilmeisesti myös onnistui, ainakin päätellen sen suosiosta.

Sarja herätti myös vastustusta. Arvostelijoiden mielestä se kuvaa nuoria uhreina ja unohtaa ne saksalaiset, jotka menivät täysillä mukaan natsi-ideologiaan ja hyötyivät siitä. Ehkä niinkin, mutta juuri tätä yksipuolista kuvaahan saksalaisista on tähän saakka tyrkytetty. Sodan sukupolvessa yritetään nimenomaan vältellä kaavamaisia henkilöhahmoja.

ZDF:n tilaama sarja on vahvaa tv-draamaa, ja se on kerännyt paljon katsojia myös Saksan ulkopuolella, muun muassa Puolassa, jossa se niin ikään herätti ristiriitaisia reaktioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat