Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyään kaikilla on menneisyys

Komediasarjat eivät aina kestä aikaa, sillä televisio muuttuu – ja me sen mukana, kirjoittaa Satu Jaatinen

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Sub
Ensisilmäyksellä-sarjassa tavataan ystävykset Marshall (vas.), Lily, Ted, Robin ja Barney.
Ensisilmäyksellä-sarjassa tavataan ystävykset Marshall (vas.), Lily, Ted, Robin ja Barney. Kuva: Sub

Huumori ei kestä aikaa yhtä hyvin kuin draama. Monien komediasarjojen hauskuus väljähtyy, kun sarjojen teosta on kulunut parikymmentä vuotta. Vitsien aiheet eivät enää kutkuta katsojia, jotka eivät elä niiden maailmassa.

Samoin käy monille vanhoille mainosfilmeille. Ajastaan irrotettuna ne muuttuvat vakavasta tahattoman koomisiksi, koska emme puhu enää yhteistä kieltä.

Frendit on yksi maailman suosituimmista tv-sarjoista. Pyörittyään ruudussa täydet kymmenen kautta se sai vuonna 2005 seuraajakseen Ensisilmäyksellä-sarjan (How I Met Your Mother).

Internetistä löytyy lukuisia sivuja, joissa näitä komediasarjoja verrataan toisiinsa ja joissa listataan niiden yhtäläisyyksiä.

Kummassakin sarjassa seurataan Manhattanilla asuvia ystäviä, jotka viettävät aikaansa joko kimppakämpässä tai kantapaikassaan. Kummassakin sarjassa on on-off-pariskunta, joka päätyy vuosien jahkaamisen jälkeen lopulta yhteen, sekä vakaampi pariskunta, joka kärsii lapsettomuudesta mutta saa lopulta pienokaisensa.

Kummassakin sarjassa porukan akateemisin hahmo siirtyy yliopistoon opettajaksi ja deittailee siinä sivussa opiskelijatyttöä. Ja hämmentävää kyllä, molemmista sarjoista löytyy hääkohtaus, jossa sarjan playboy vihkii kaksi ystäväänsä.

Nämä sarjojen runkoina toimivat rakkaustarinat ovat jopa niin tunnettuja, että filosofian professori Mark Rowland kirjoitti niistä kirjassaan Opin kaiken tietämäni televisiosta – filosofiaa sohvaperunoille (2007).

Hän määritteli Frendien Rossin ja Rachelin suhteen esimerkiksi Platonin eros-tyyppisestä rakkaudesta, jossa etsitään kauneuden ideaa, ja Monican ja Chandlerin rakkauden puolestaan schopenhauerilaiseksi, elämäntahdon ajamaksi lisääntymishaluksi. Ensisilmäyksellä-sarjassa vastaavana kestoparina ovat jo high schoolissa tavanneet Marshall ja Lily ja kiertelevänä ja kaartelevana parina tv-juontaja Robin ja kertojana toimiva Ted.

Nykykatsoja näkee sarjoissa kuitenkin myös dramaattisen eron. Siinä missä Frendien hahmot tuntuvat välillä pelkiltä kahvilassa kikattavilta nuorilta, Ensisilmäyksellä-sarjan väki on joukko baarissa istuvia kyynikoita.

Olisi kuitenkin tylsää väittää, että sarjojen teon välissä koko maailma on muuttunut. Riittää, että televisio on muuttunut.

1990-luvun jälkeen olemme nähneet paljon, ja Frendit on kuin viaton ensideittimme. Sen jälkeen olemme tapailleet muitakin, ja nyt vaadimme ihastukseltamme jo huomattavasti enemmän. Olkoonkin, että muistelemme yhä ensi-ihastuksemme viattomuutta ja raikkautta.

Kun suhteemme Frendeihin oli jo vakiintunut, selvisi, että Manhattanilla asui muitakin ystäväporukoita. Sinkkuelämän naiset muuttivat katsantokantaamme. Heille New York oli paikka, jossa paiskittiin töitä ja tienattiin rahaa, jotta saarella oli yleensäkin mahdollista oleskella. Frendien epävarmat työ- ja vuokrasuhteet alkoivat heidän rinnallaan näyttää hieman kypsymättömiltä.

Parisuhteissaan Sinkkuelämän naiset eivät olleet yhtään Frendejä onnekkaampia tai määrätietoisempia. He toivat kuitenkin mukanaan kokemuksen.

Niinpä kun Ensisilmäyksellä saapui ruutuun, katsojat ja sarja deittailivat toisiaan jo kokeneemmin ottein.

Mutta tällä kertaa huumorin twistinä oli se, että sarjan hahmoillakin oli menneisyys: heistä löytyi jaksojen kuluessa videoita Youtubesta, he olivat polttaneet ruohoa yliopistossa ja he googlasivat deittikumppaninsa, koska näilläkin oli menneisyys.

Parasta Ensisilmäyksellä-sarjassa ei olekaan Frendeiltä lainattu muotti vaan kerronnan herkullinen tapa käyttää menneisyyttä hyväkseen.

Se toivottavasti palkitsee katsojaa vielä vuosienkin päästä.

 

Ensisilmäyksellä Subilla klo 16.00 ja 16.30. Frendit Avalla klo 22.31.

Ava
Frendien kaveriporukan muodostavat Monica (vas.), Chandler, Rachel, Ross, Phoebe ja Joey.
Frendien kaveriporukan muodostavat Monica (vas.), Chandler, Rachel, Ross, Phoebe ja Joey.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat