Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisen sotilaan synkkä ja arvoituksellinen yksinpuhelu

David Oyelowo ei täysin vakuuta kehutussa ja palkitussa monologissaan

Radio ja TV
 
Joseph Cultice HBO
Peter Snowden (David Oyelowo) käy myös puhelinkeskusteluja. Vastapuolen vuorosanoja ei kuulla.
Peter Snowden (David Oyelowo) käy myös puhelinkeskusteluja. Vastapuolen vuorosanoja ei kuulla. Kuva: Joseph Cultice HBO
Arvio: elokuva
Nightingale ★★★
USA 2014
Ohjaus Elliott Lester
Pääosissa David Oyelowo
Katsottavissa maksullisessa HBO Nordicin nettipalvelussa

 

Brittinäyttelijä David Oyelowo on nähty Suomessa muun muassa katoamistapausta seuraavassa minisarjassa Viisi päivää (2007) ja kodittomista kertovassa tv-elokuvassa Yhdenvertaiset (2006). Maailmalla hän keräsi viime vuonna kehuja esittämällä kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingiä tosipohjaisessa Selma-elokuvassa. Se julkaistaan Suomessa dvd:llä 31. heinäkuuta.

HBO:n Nightingale-elokuvassa Oyelowo on lähes ainoa roolihenkilö. Hän näyttelee Peter Snowdenia, amerikkalaismiestä, joka julkaisee itsestään videoita internetissä.

Ensi töikseen Snowden kertoo videokameralle tappaneensa juuri äitinsä. Syy: äiti ei lupautunut lähtemään kotitalosta yhdeksi illaksi, jotta Snowden voisi kutsua kylään vanhan armeijakaverinsa Edwardin. Kyseistä videoleikettä Snowden ei tosin julkaise.

Elokuvan ensikertalainen käsikirjoittaja Frederick Mensch, 56, ja kolmatta elokuvaansa ohjaava kolmikymppinen Elliott Lester tekevät fiksusti, kun he nopeasti osoittavat, että äiti todella on kuollut väkivaltaisesti. Näin elokuvalle rakentuu kivijalka, eikä kaikki vain leiju ilmassa mahdollisena mielenhäiriökuvitelmana.

Konkretiaa tarvitaan, kun elokuva koostuu pääasiassa Snowdenin yksinäisestä jutustelusta sekä puheluista, joita hän yrittää soittaa tai joihin hän vastaa. Puheluiden vastapuolen vuorosanoja ei kuulla.

Kun äidin kuolema on totta, onnistutaan myös kehittämään jännitystä sen ympärille, paljastuuko Snowdenin vähitellen monimutkaiseksi käyvä valheiden viritelmä.

Enempää juonesta ei tee mieli sanoa, koska tapahtumien kiinnostavuus nojaa pitkälti sen pohtimiseen, mistä Snowdenin toistuvasti ylikierroksille pyörähtävä toiminta kumpuaa.

Yhden roolihenkilön elokuvassa vaatimukset näyttelemisen intensiteetille nousevat todella korkeiksi.

Oyelowo tekee kohtalaista työtä, mutta ei kykene kehittämään sellaista uskottavuuden imua, joka tempaisisi katsojan mukaan tapahtumiin.

Hieman yllättäen osa Yhdysvaltain kriitikoista on ylistänyt Oyelowon suoritusta. Hän myös voitti roolista Critic's Choice -televisiopalkinnon.

Nightingalessa esiintyvät nimiyhteydet maailman kuuluisimpaan tietovuotajaan Edward Snowdeniin ovat tekijöiden mukaan sattumaa. Sen sijaan elokuvan alkutilanne perustuu tosielämän tragediaan käsikirjoittaja Menschin kotikaupungissa, Illinoisin Palatinessa vuonna 2003.

Mensch on tehnyt käsikirjoituksia yli 30 vuoden ajan, mutta Nightingale on teksteistä ensimmäinen, joka päätyi tuotantoon. Samalla se on myös ensimmäinen käsikirjoitus, josta tehtiin elokuva vuonna 2012 perustetun The Black List -nettipalvelun ansiosta.

Alkujaan The Black List oli Hollywoodin sisäpiiriläisten lista parhaista toteuttamattomista käsikirjoituksista. Lokakuusta 2012 lähtien kuka tahansa on voinut maksua vastaan lähettää nettipalveluun tekstinsä ammattilaisten arvioitavaksi, pisteytettäväksi ja elokuvatuottajien luettavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat