Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hamy Ramezanin elokuvassa väkivallan kierre katkeaa

Radio ja TV
 
Yle
Tomi (Jesse Martin) tekee kaikkensa suojellakseen pikkusiskoaan Ainoa (Emilia Laine) maailman vaaroilta.
Tomi (Jesse Martin) tekee kaikkensa suojellakseen pikkusiskoaan Ainoa (Emilia Laine) maailman vaaroilta. Kuva: Yle
Arvio: lyhytelokuva
Viikko ennen vappua, Suomi 2009
Ohjaus Hamy Ramezan
Pääosissa Jesse Martin, Emilia Laine, Matleena Kuusniemi, Eero Milonoff
TV2 klo 19.00

 

Ohjaaja Hamy Ramezanin ura ponnahti hyvin liikkeelle jo tällä puolituntisella lyhytelokuvalla, joka valmistui osana Ylen ja Suomen elokuvasäätiön rahoittamaa vuoden 2008 novellielokuvahanketta.

Ramezania kannattaa nyt seurata, sillä hänen uusin lyhytelokuvansa, yhdessä brittiläisen Rungano Nyonin kanssa syntynyt loistava Kuuntele menestyy parhaillaan kansainvälisillä festivaaleilla ja saattaa päätyä jopa Oscar-kisaan.

Palkintoja sateli jo debyyttilyhytelokuvasta Viikko ennen vappua, eikä ihme. Ramezanin elokuvat ovat olleet hämmästyttävän kypsiä ja ehyitä. Viime vuonna häneltä valmistui Paratiisin avaimet, jossa näkyy ohjaajan oma tausta Iranin pakolaisena.

Ramezan on kansainvälinen elokuvantekijä muutenkin kuin taustansa puolesta. Hän on opiskellut Englannissa ja hankkinut siellä vahvan elokuvasivistyksen. Iranilaisella perinteellä on ollut vaikutusta hänen realismiinsa mutta yhtä lailla eurooppalaisella elokuvalla.

Ramezanin kolmesta elokuvasta Viikko ennen vappua on suomalaisin jo siksi, että se tapahtuu suomalaisessa lähiössä, mutta tarinakin on meikäläisittäin tuttu. Päähenkilö Tomi ( Jesse Martin ) elää juopon yh-äitinsä ( Matleena Kuusniemi ) ja pikkusiskonsa Ainon ( Emilia Laine ) kanssa ja yrittää kaikin tavoin suojella Ainoa muuttumasta äitinsä kaltaiseksi.

Tomi on samalla itse ajautumassa väkivallan kierteeseen, sillä hän ei näe ympärillään muita ratkaisukeinoja. Kuntosaliyrittäjästä ( Eero Milonoff ) tulee eräänlainen isähahmo, mutta Tomi näkee hänenkin vetävän miestä turpaan takapihalla. Aino pelaa jalkapalloa, ja Tomi tajuaa sen merkityksen, myös itselleen.

Ramezan on tarkka yksityiskohdissa ja hallitsee ekonomisen kerronnan.

On mielenkiintoista nähdä, miten lyhyen ilmaisun taitajasta kehkeytyy pitkän elokuvan ohjaaja. Ramezan on parhaillaan ohjaamassa kahtakin pitkää elokuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat