Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Reiskahan elää vielä!"

Oliko Rampella ja Naukkiksella esikuvat Suomessa? Kuka se Reiska oikeasti oli? Pirkka-Pekka Petelius vastaa.

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
MTV3
Raimo Bilardo Wathén (Aake Kalliala) ja Sakari Naukkarinen (Pirkka-Pekka Petelius) panevat parastaan huoltiskeikalla Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari -elokuvassa.
Raimo Bilardo Wathén (Aake Kalliala) ja Sakari Naukkarinen (Pirkka-Pekka Petelius) panevat parastaan huoltiskeikalla Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari -elokuvassa. Kuva: MTV3

Muusikkopari Rampe ja Naukkis on Aake Kallialan ja Pirkka-Pekka Peteliuksen 1980-ja 1990-luvuilla luomista lukemattomista sketsihahmoista ehkä lämminhenkisin. Nämä Pulttibois-sarjassa nähdyt punatakkiset, keski-ikäiset herrat musisoivat huoltoasemilla yhtyeenä nimeltään Trio Erektus.

Samalla he tulivat taltioineeksi suorastaan herkullista ajankuvaa: tuohon aikaan Suomessa huoltoasemilta vielä sai huoltamopalveluita ja -tarvikkeita.

Aivan yksin ei Trio Erektuksenkaan aina tarvinnut esiintyä, sillä toisinaan huoltoasemilla sattuivat asioimaan heidän kollegansa, kuten laulaja Kirka Babitzin tai kapellimestari Aarno Raninen.

Tauoille päästyään Rampe ja Naukkis – virallisilta nimiltään Raimo Bilardo Wathén ja Sakari Naukkarinen – vetäytyivät ahtaaseen siivouskomeroon ja ryhtyivät kertomaan ystävältään Reiskalta kuulemiaan musiikkielämään liittyviä kaskuja.

Juttujen ja naurujen väliin muistettiin aina mainita, että "Reiskahan elää vielä".

Rampe ja Naukkis olivat niin surkuhupaisa kaksikko, että väkisinkin tulee miettineeksi, oliko heillä esikuva jossain päin Suomea?

Olivatko Petelius ja Kalliala törmänneet tämänkaltaiseen mieleenpainuneeseen rytmiryhmään jossain? Tai olivatko he joutuneet joskus itse teatteri- tai musiikkiesityksissään tauolle vastaavanlaiseen komeroon?

Kesälaitumelta sähköpostin välityksellä tavoitettu Pirkka-Pekka Petelius ampuu nostalgiset visiot alas yksi toisensa jälkeen.

"Ei Trio Erektuksen hahmoilla eikä sen kummemmin bändillä ole mitään esikuvaa. Yhtyeen nimi pitäisi olla oikeastaan Duo Erektus, koska yhtyeen rumpali erään epäonnistuneen keikan jälkeen riisti itseltään oikeuden elämään hirttäytymällä kansakoulun puolapuihin", Petelius kertoo.

"Yhtyeen nimeä ei kuitenkaan katsottu aiheelliseksi vaihtaa, koska suosion nousukiito oli hyvässä vauhdissa. – Muusikoiden piirissä viljeltyä vitsihuumoria siis."

Entä se siivouskomero?

"Siivouskomero taukohuoneena liittyy edellisen vastauksen teemaan. Se sotii kaikkea menestyselementtejä vastaan."

Legendaarisen Reiskan esikuvaksi on monissa yhteyksissä mainittu rumpali ja entinen kansanedustaja Reino Laine.

Hänet on nähty vuosikymmenien aikana monissa kulttuuriohjelmissa ja -tapahtumissa soittamassa rumpuja. Hän oli mukana myös vuonna 1990 valmistuneessa, Hannu Seikkulan ohjaamassa elokuvassa Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari.
Oliko Reiska Laine siis sketsien Reiska? Ei ollut, Petelius sanoo.

"Valitettavasti 'Reiska' miestemme juttujen poissaolevana keskushenkilönä ei ole muusikko Reino Laine. Hän on ominut sen aivan omaehtoisesti. Mikä on ihan mahtavaa."

"Ei muuta kuin terkkuja Reiskalle. Sehän elää vielä."

 

Rampe & Naukkis – kaikkien aikojen superpari (Suomi 1990) MTV3:lla klo 12.35.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat