Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaalasarjoille pikainen elvytyskielto?

Entinen huipputuottaja David E. Kelley ei saa enää puhallettua henkeä oman kulta-aikansa lajityyppeihin

Radio ja TV
 
Yle
Tohtorit Tyler Wilson (Jamie Bamber, vas.), Tina Ridgeway (Jennifer Finnigan), Jorge Villanueva (Ving Rhames) ja Harding Hooten (Alfred Molina) ovat Monday Mornings -sarjan päähenkilöitä.
Tohtorit Tyler Wilson (Jamie Bamber, vas.), Tina Ridgeway (Jennifer Finnigan), Jorge Villanueva (Ving Rhames) ja Harding Hooten (Alfred Molina) ovat Monday Mornings -sarjan päähenkilöitä. Kuva: Yle
Arvio: sairaalasarja
Monday Mornings, USA 2013
Käsikirjoitus David E. Kelley
TV2 klo 19.10

 

Suomessa ollaan aina jälkijunassa. Kun sairaalasarjat ovat muualla maailmassa jo henkitoreissaan – tai kenties odottamassa uutta nousua –, täällä lanseerataan vanhan mallin mukainen sairaalasarja. Ja mikäs siinä, kotimaisesta Sykkeestähän tuli suosikki.

Sen sijaan on vaikea käsittää, miksi TV2:lle on hankittu amerikkalainen Monday Mornings, kun ihan googlaamallakin selviää, että sarjaa tehtiin vain yksi tuotantokausi. Vaikka joku sattuisi pitämään sarjasta, tuskin on syytä edes aloittaa, kun tietää, että jatkoa ei ole tiedossa. TV2:sta on tullut jämäsarjojen takapiha.

Julkkisaivokirurgi Sanjay Guptan tuoreeseen romaaniin perustuva Monday Mornings on vain kalpea aavistus menestyneistä sairaalasarjoista, eikä siinä ole mitään uutta koukkua, jolla sen olemassoloa voisi perustella.

Fokus on tällä kertaa lääkäreissä, ja hoitajat jäävät taka-alalle. Tutut persoonat ovat edustettuina: nuori komea mies, itsepäinen, sosiaalisesti tiedostava nainen, ilkeä keski-ikäinen mies ja suorapuheinen musta mies. Plus omalaatuinen aasialainen.

Potilaidenkin kohtalot ovat ennalta-arvattavia: tietenkin pienen pojan aivoista löytyy valtava kasvain, jonka leikkaaminen kääntyy tragediaksi. Tunteet ovat koko ajan pinnassa.

Sarjan nimi viittaa jokaviikkoisiin palautepalavereihin, joita vetää sairaalan pelottava johtaja kuin itse isä jumala kateederiltaan käsin. Jokaista hoidon laiminlyöntiä seuraa mokanneen lääkärin julkinen tuomio. Se ei ole erityisen viihdyttävää.

Kiinnostavaa sarjassa on sen tuottaja-käsikirjoittaja David E. Kelley. Hän oli 1990-luvulla amerikkalaisen television kantavia voimia, joka uudisti varsinkin lakisarjojen genreä (L. A. Law, Ally McBeal). Hän tuotti myös Chicagon lääkärit -sairaalasarjaa, joka oli parhaimmillaan ainoa varteenotettava kilpailija Teho-osastolle.

HBO-aikakaudella Kelleyn ura on kuitenkin hiipunut, ja kaikki viime vuosien sarjat ovat katkenneet alkuunsa. Jostakin syystä Kelley ei tunnu sopeutuneen uuteen aikaan. Ehkä siksi, että hän jäi työskentelemään perinteisille pääkanaville, joissa ei ylipäätään ole enää vuosiin tehty juuri mitään käänteentekevää. Kelley on jämähtänyt tuttuihin lajityyppeihin, jotka eivät enää pure.

Kelleyn tuorein yritys oli sitcom Luovat hullut (2013), jossa pääroolia näytteli Robin Williams, viimeisessä tv-roolissaan. Sekin katkesi ensimmäiseen kauteensa.

Monday Mornings -sarjan on kääntänyt lääketieteen sanastoon erikoistunut, jo Teho-osastosta tuttu Anita Paajanen-Mannila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat