Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iiro Rantala on ihmemies

Palkintoja pokkaavan pianisti-säveltäjän uutuusohjelmassa opetellaan musiikin teoriaa

Radio ja TV
 
Gregor Hohenberg Yle
Tänään Iiron musiikkiluokassa perehdytään improvisaatioon. Oppitunnilla käsitellään kerralla niin alkeet, keskitason opinnot kuin syventävätkin.
Tänään Iiron musiikkiluokassa perehdytään improvisaatioon. Oppitunnilla käsitellään kerralla niin alkeet, keskitason opinnot kuin syventävätkin. Kuva: Gregor Hohenberg Yle
Arvio: musiikkiohjelma
Iiron musiikkiluokka
Puhelin studioon 09-144 800
Radio 1 klo 19.03

 

Pianisti Iiro Rantala, 45, on jälleen päästetty irti. Tällä kertaa hän opettaa kesäsarjassaan kuuntelijoille musiikin teoriaa.

Opiskelutahti on hengästyttävä, kun samaan jaksoon on kustakin aiheesta mahdutettu niin alkeet, keskitason opinnot kuin syventävät kurssitkin.

Rantala on tunnettu hyväntuulisista ohjelmistaan, joihin kuuluu poikkeuksetta vähintään pianolla soitettua elävää musiikkia. Useimmiten studiossa on paljon muitakin soittimia.

Rantala toimittaa Radio Suomessa satunnaisesti Tunteiden iltaa, jossa improvisoidaan musiikkia kuulijoiden tunteista. Ohjelma on viime aikoina saanut kaksi merkittävää tunnustusta. Kesäkuussa Tunteiden ilta sai kunniamaininnan musiikin erikoisohjelmien sarjassa World's Best Radio Programs -festivaaleilla New Yorkissa. Viime syyskuussa se puolestaan voitti radion viihdeohjelmien sarjan Rose d'Or -kilpailussa Berliinissä. Kilpailu tunnetaan Suomessa myös nimellä Kultainen ruusu.

Iiro Rantalan radiotyö alkoi vuosina 1996–2000 Radio Suomessa lähetetyllä Trio Töykeiden puhelintoivekonsertilla, jossa hänen yhtyeensä sovitti tunnettuja kappaleita uusiksi kuuntelijoiden toiveiden perusteella. Sama meno jatkui Yle Radio 1:n Sovitetut toiveet -ohjelmissa 2001–2007.

Ehkä jo hieman unohtunut helmi Rantalan radiotuotannossa on kolmesti vuosina 2004–2007 lähetetty Rinnakkaisohjelma. Suorassa lähetyksessä parodioitiin suunnilleen kaikkea, mitä radiosta tulee. Vuoden 2006 lähetyksessä myös Radio 1:n kanavapäällikkö Minna Lindgren oli mukana irvailemassa oman kanavansa tarjonnalle.

Rantala on tehnyt samanhenkisiä ohjelmia myös myös televisioon. Iirottelua lähetettiin TV1:ssä vuonna 2005 ja Iiro irti -ohjelmaa Teemalla 2010–2011. Lisäksi Rantala juonsi Teemalla Ylen Juhannusjuna-lähetystä kolme vuotta sitten.

Rantalan suosion taustalla on yhdistelmä karismaattisuutta, rentoutta, huumoria – ja tietenkin soittotaitoa. Hänen luontevuutensa esiintyjänä korostuu flyygelin takana.

Tänään Iiron musiikkiluokassa perehdytään improvisaatioon. Mutta ennen kuin voidaan improvisoida, on opeteltava perusasiat, kuten duuri, molli, asteikko ja soinnut. Mukana studiossa on kitaristi Marzi Nyman, jonka kanssa Rantala on aiemminkin soittanut.

Viime viikolla lähetetyssä sarjan avausjaksossa musiikkityylejä käsiteltiin monipuolisesti. Esillä oli myös populaarimusiikki ja jopa punk. Lisää genrerajojen ylittelyä lienee luvassa tänään.

Ohjelmissa käsiteltävästä musiikista laaditaan soittolista internetin Spotify-palveluun. 27. heinäkuuta lähetettävä Iiron musiikkiluokka aiotaan lähettää myös netissä kuvallisena versiona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat