Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset elinkautisvangit kertovat elämästään

Radio ja TV
 
Yle
Brittidokumentaristi Nick Read seurasi venäläisen vankila 56:n arkea kuukausien ajan.
Brittidokumentaristi Nick Read seurasi venäläisen vankila 56:n arkea kuukausien ajan. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Dokumenttiprojekti: Venäläisen vankilan arki
Russia's Toughest Prison: The Condemned, Britannia 2014
Ohjaus Nick Read
TV1 klo 21.30

 

Jossain Uralin metsissä sijaitsee vankila 56, jossa on kuvattu Nick Readin ohjaama Venäläisen vankilan arki. Dokumentin värittömän nimen ei pidä antaa hämätä. Vankila 56 ei ole tavallinen rangaistuslaitos. Se on vankila murhaajille.

Kuukausien aikana kuvatussa dokumentissa kuusi vankia kertoo mietteistään paikassa, joka on monelle viimeinen koti. Kun kamera poimii ankeasta miljööstä suggestiivisia otoksia, se avaa katsojalle näkymiä paikan rutiineihin, ilmapiiriin ja jännitteisiin. Mukana on myös monista vankiladokumenteista tuttuja asioita, kuten vankien hierarkian esittelyä. Sen sijaan esimerkiksi vankilatatuointien symboleihin ei syvennytä, vaikka niskojen ja käsivarsien kuvasto sitä suorastaan kerjää.

Upeinta on dokumentin dramaturginen vähäeleisyys, jota tukee myös haastateltujen rehvastelematon suoruus. Eräs heistä katuu esimerkiksi sitä, että oli tappanut myös 10-vuotiaan lapsen. Aikuisten surmaaminen ei edes harmita.

Kun vielä monen veriteon taustalta löytyy viina, ollaankin traagisten, arkkityyppisten kohtaloiden äärellä.

Readin dokumentin äärellä ei tunnu enää oudolta se erityinen sija, joka vankiloilla oli venäläisessä kulttuurissa niin tsaarien kuin neuvostovallankin aikana. Tästä vahva osoitus on se, että kirjailijat Fjodor Dostojevskista Aleksandr Solženitsyniin jalostivat vankilakokemukset myös venäläisen kirjallisuuden tärkeäksi aihepiiriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat