Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä tekee dialogista hyvän?

"Elokuvan ja tv-sarjojen kieli on liikkuva kuva", sanoo dramaturgi Tove Idström.

Radio ja TV
 
Yellow Film & TV
Syke-sarjan sairaanhoitajien (Iina Kuustonen, vas., Lena Meriläinen, Tiina Lymi ja Leena Pöysti) puhetyylit määrittivät heidän luonteitaan. Suosikiksi nousseen sarjan uudet jaksot alkavat Ylellä maaliskuussa 2016.
Syke-sarjan sairaanhoitajien (Iina Kuustonen, vas., Lena Meriläinen, Tiina Lymi ja Leena Pöysti) puhetyylit määrittivät heidän luonteitaan. Suosikiksi nousseen sarjan uudet jaksot alkavat Ylellä maaliskuussa 2016. Kuva: Yellow Film & TV

Suomalaisten tv-sarjojen ja elokuvien dialogi ei ole aina kovin elävää ja uskottavan kuuloista. Toisinaan ihmiset kertovat tunteistaan toisilleen kuin pikkulapsille. Tai kieli on kankeaa ja kirjakielimäistä. Miksi vuoropuhelun kirjoittaminen on niin vaikeaa?

Dialogia kirjoitettaessa kyse on henkilöistä, toteaa muun muassa sairaalasarja Sykettä ja komediasarja Kimmoa käsikirjoittanut Petja Peltomaa. Siitä, millaisia he ovat ja mitä he ajattelevat maailmasta. "Sitä kautta puhe syntyy automaattisesti."

Sykkeessä päähenkilöt rakennettiin suhteessa sarjan teemaan eli hierarkiaan. Yksi hoitaja kunnioittaa hierarkiaa, ja se kuuluu hänen puheessaan sovinnaisuutena ja miellyttämisenhaluna. Hierarkiaa vihaava hoitaja taas haistattaa helpommin paskat ympäristölleen. Kolmatta hoitajaa kiinnostaa eniten potilaiden hyvinvointi. Se kuuluu puhetavassa empaattisuutena.

"Puhetyyli kuvastaa henkilöiden ajatusmaailmaa kuten oikeillakin ihmisillä."

Hyvän dialogin ei silti tarvitse olla aina realistista. Peltomaa muistuttaa, että Aki Kaurismäki on luonut henkilöilleen kokonaan omanlaisen puhetavan. Myös komediassa dialogi on usein kärjistetympää kuin draamassa.

Kirjoittajana Peltomaa pyrkii luomaan tilanteita, joihin sarjan henkilöt suhtautuvat tietyllä asenteella. Sen jälkeen hän heittää henkilöt tilanteeseen ja kuuntelee, mitä he siitä sanovat. Jos henkilöt ovat huolellisesti kehiteltyjä, dialogi syntyy itsestään. Ammattikielellä puhutaan inside out -kirjoittamisesta.

"Yksittäisillä repliikeillä ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Tärkeintä on, että repliikit muodostavat mielenkiintoisen kohtauksen, joka vie tarinaa eteenpäin."

Suomalaisten käsikirjoittajien ongelmana Peltomaa pitää niin sanottua on the nose -dialogia. Siinä ihmiset vuodattavat kaikki tunteensa avoimesti auki. Tosielämässä ihmiset peittävät suuren osan ajatuksistaan.

"Kerron asioista mieluummin eleiden ja tapahtumien kuin dialogin kautta. Paras palkinto katsojalle on se, että hän saa itse mahdollisuuden oivalluksen tekemiseen."

Liikaa selittämistä pitää ongelmana myös käsikirjoittaja, dramaturgi ja käsikirjoituksen opettaja Tove Idström.

Toisenlaisesta tavasta hän ottaa esimerkiksi Quentin Tarantinon Kill Bill 2 -elokuvan kohtauksen, jossa Bill tulee häihin tappamaan morsiamen. Morsian kysyy, miten mies löysi hänet. Bill vastaa, että olenhan ihan ässä.

"Suomessa henkilöt istuisivat kuistille ja vaihtaisivat kuulumiset. Sitten henkilö kertoisi kaiken, mitä teki ja taustalle tulisi vielä kertojaääni", Idström kuvaa tarkoituksellisen liioitellusti.

Näytelmän kieli on Idströmin mukaan dialogi, ja elokuvan ja tv-sarjojen kieli on liikkuva kuva. Hänen mielestään Suomessa on hieno elokuvaperinne, mutta kuvallinen ilmaisu ei ole välttämättä kovin kehittynyttä. Siksi asioista kerrotaan usein vuoropuhelun kautta.

Hän myöntää syyllistyvänsä asiaan joskus itsekin. "Kun kirjoittaminen sujuu hyvin, dialogia syntyy liikaa. Saatan huomata vasta ensi-illassa, että henkilöt eivät ole hetkeäkään hiljaa."

Joskus dialogilla on kuitenkin pakko kuljettaa tarinaa eteenpäin. Näin tapahtuu esimerkiksi rikossarjoissa ja -elokuvissa. Silloin tietoa pitää välittää katsojalle vaivihkaa.

"Kohtaus epäonnistuu, jos kyse on pelkästä tiedon jakamisesta. Puheen pitää kertoa myös henkilöiden luonteesta ja rakentaa tarinaan suvantoja", sanoo muun muassa Rikospoliisi Maria Kallio -sarjaa käsikirjoittanut Idström.

Lopulta kyse on tilanteesta ja henkilöistä.

"Dialogia ei voi liimata kohtaukseen päälle kuin teippiä. Jos tilanne on oikea, sitä ei pilaa mitkään sanat. Ja jos tilanne on väärä, paras dialogikaan ei pelasta sitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat