Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijat Kaipiainen, Nummi, Tapiovaara ja Palmroth puhuvat

Radio ja TV
 
Juhani Niiranen HS
Birger Kaipiaista (1915–1988) innoittivat usein lapsuuden kesät. Joutsen (1964) oli esillä Espoon Emma-museon Kaipiais-näyttelyssä 2014.
Birger Kaipiaista (1915–1988) innoittivat usein lapsuuden kesät. Joutsen (1964) oli esillä Espoon Emma-museon Kaipiais-näyttelyssä 2014. Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: dokumentti
Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus... Birger Kaipiaisen taiteen maailma, Suomi 1977
Valaisin ja sen muoto, Suomi 1966
Tuoli ja sen muoto, Suomi 1966
Kenkä ja sen muoto, Suomi 1966
Teema klo 22.00

 

Muotoilija ja keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen syntymästä tuli heinäkuun 1. päivänä kuluneeksi sata vuotta.

Tapahtuman juhlistamiseksi Elävä arkisto on poiminut nähtäville neljä dokumenttia suomalaisesta muotoilusta vuosikymmenten takaa.

Sikermän avaa puolituntinen Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus. . . Birger Kaipiaisen taiteen maailma (1977). Lauri Ikosen ohjauksen vanhahtavan runollinen selostus nostaa useasti hymyn huulille, mutta yleensä virnuilemattoman sellaisen. Miellyttävää on myös Kaipiaisen runsaiden, luontoaiheisten töiden alkuitujen etsiminen. Yksi tällainen oli lummelampeen putoaminen lapsena, toinen Valamon luostarin ikonitaide.

Tuotteiden käyttöä ja teollista valmistamista painottavat lyhytdokumentit Valaisin ja sen muoto, Tuoli ja sen muoto sekä Kenkä ja sen muoto ovat vuodelta 1966. Niissä omista aloistaan kertovat Yki Nummi, Ilmari Tapiovaara ja Pertti Palmroth.

Vuonna 1984 kuollut Nummi tulee esittäneeksi syyn valaisintensa yhä jatkuvalle suosiolle määrittelemällä, että todellista designia syntyy vain, jos tasapainossa ovat suunnittelu, valmistus ja markkinointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat