Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hikotus ja Hampaaton lentävät jälleen

Netflixille siirtynyt lohikäärme-elokuvien sarjaversio on aiempaa ilmeikkäämpi mutta ei kekseliäämpi

Radio ja TV
 
Dreamworks
Netflixin uutuussarjassa lohikäärme Hampaaton ja sen viikinkitoveri Hikotus löytävät lohikäärmelinssin.
Netflixin uutuussarjassa lohikäärme Hampaaton ja sen viikinkitoveri Hikotus löytävät lohikäärmelinssin. Kuva: Dreamworks
Arvio: animaatiosarja
Lohikäärmeet: Äärirajoille
Dragons: Race to the Edge, USA 2015
Pääkäsikirjoittajat Art Edler Brown, Douglas Sloan
Katsottavissa maksullisessa Netflix-nettipalvelussa

Kesäkuun lopussa Netflixissä julkaistiin 13-osainen animaatiosarja Lohikäärmeet: Äärirajoille (2015). Sarjan takana on monia vaiheita.

Vuonna 2003 brittiläinen lastenkirjailija Cressida Cowell (s. 1966) kirjoitti romaanin Näin koulutat lohikäärmeesi, jossa viikinkipoika nimeltä Hikotus kesyttää lohikäärmeen ja antaa sille nimen Hampaaton. Suosio poiki kirjalle jatko-osia, joista yhdestoista ilmestyy syyskuussa.

Seitsemän vuotta myöhemmin amerikkalainen Dreamworks-tuotantoyhtiö teki romaaniin väljästi pohjautuvan animaatioelokuvan. Siinä lohikäärme Hampaaton ei osaa puhua, mutta se viestii monipuolisesti äänillään, ilmeillään ja eleillään. Se onkin yksi kaikkien aikojen persoonallisimmista animaatioeläimistä.

Vuosina 2012–2014 Hikotus ja hänen lohikäärmeensä seikkailivat Dreamworksin toteuttamassa 40-osaisessa animaatiosarjassa. Suomessa se esitettiin TV2:ssa nimellä Lohikäärmeratsastajat.

Vuonna 2014 valmistui elokuva Näin koulutat lohikäärmeesi 2. Sen käsikirjoitus oli avauselokuvaa monitasoisempi. Elokuvasta tuli parempi myös visuaalisesti, sillä siinä käytettiin ensimmäistä kertaa Dreamworksin uutta tietokoneanimaatiojärjestelmää.

Lisäilmeikkyys näyttää tarttuneen myös uutuussarjaan, vaikka elokuvan hiottuihin maisemanäkymiin ja huikaiseviin pilvilentotunnelmiin siinä ei päästäkään.

Netflix on mainostanut sarjaansa "aivan uutena", mikä lähinnä tarkoittaa sitä, että ensiesitys on Netflixillä. Muuten kuljetaan Lohikäärmeratsastajat-sarjan jalanjäljissä.

Tapahtumat sijoittuvat nytkin ensimmäisen ja toisen elokuvan väliselle ajanjaksolle. Lisäksi uutuussarjan avausosassa vankilasta karkaa sekopää nimeltä Dagur (suomalaisena äänenä Joonathan Kettunen ), jota ei ole nähty elokuvissa mutta animaatiosarjassa kyllä.

Dagurin vankilapako nuijilla hutkimisineen on ilkeä ja väkivaltainen, mikä korostaa sitä, että sarja ei sovellu alle kouluikäisille. Kuoleman uhkaa sankarille aiheuttavat ensimmäisissä jaksoissa myös ansat ja terävähampaiset jättiankeriaat.

Lupaavaa sen sijaan on, että Hikotusta (äänenä elokuvien Aksu Palmén ) vetää eteenpäin oikeiden viikinkien tapaan tutkimusmatkailun henki. Hän haluaa löytää uusia lohikäärmelajeja.

Muutaman ensimmäisen jakson jälkeen etäisyyksien vetovoima kuitenkin näyttää kuivuvan kasaan, kun neljänteen osaan on jo kehitelty aivan erillinen hölmöilytarina kotikonnuille Öystilään. Huumori on välillä umpiyksinkertaista, ja loppujen lopuksi suurin ero elokuviin onkin käsikirjoitusten laadussa.

Uutuussarjan lisäksi Netflixissä on paraikaa katsottavissa myös elokuva Kuinka koulutat lohikäärmeesi 2 kuten myös neljä samaan maailmaan sijoittuvaa lyhytelokuvaa.

Elokuvasarjan kolmas seikkailu valmistuu kesäksi 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat