Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka ratkaista visainen pulma nimeltä Syyria?

Syyrian sisällissota on ajanut Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vaikeiden valintojen eteen

Radio ja TV
 
Yle
Syyrian sota on aiheuttanut presidentti Barack Obamalle harmaita hiuksia.
Syyrian sota on aiheuttanut presidentti Barack Obamalle harmaita hiuksia. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Obaman oma sota
Frontline: Obama at War, USA 2015
Ohjaus Martin Smith
TV1 klo 22.05

Huhtikuussa 2014 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti kanssaan Aasiaan matkustaneelle toimittajaryhmälle ulkopolitiikkansa motoksi: "Don't do stupid shit", älä tee typeryyksiä.

Kirosanalla pontevoitettu kiteytys syntyi, kun Obaman ulkopolitiikkaa oli moitittu epämääräiseksi.

Motto nousee esiin loppuminuuttien aikana dokumentissa Obaman oma sota. Pohjimmiltaan karu mietelause on kuitenkin läsnä alusta lähtien, kun tarkasteltavana on Obaman pidättyväinen suhde Syyrian sisällissotaan.

Voidaan sanoa, että toimimattomuuden hinta on ollut kova: syyrialaisia on kuollut yli 200 000, pakolaisten määrä on ylittänyt neljän miljoonan rajan ja alueelle on syntynyt verenhimoinen islamistinen Isis-järjestö.

Mutta olisiko Obama voinut tehdä jotain toisin?

Kokeneen Martin Smithin dokumentti pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen lukuisin haastatteluin.

Kun mielipiteitä on laidasta laitaan, kriittisimpänä äänenä Syyrian oppositio, selkeys on välillä koetteilla.

Aikajärjestyksessä eteneminen auttaa tapahtumien hahmottamisessa, mutta tätä jatkumoa olisi voitu edelleen vahvistaa kuuntelemalla useammin Yhdysvaltain entisen Syyrian-suurlähettilään Robert Fordin näkemyksiä.

Ford saapui Damaskokseen tammikuussa 2011 ja näki läheltä arabikevään nostattamat presidentti Bashar al-Assadin vastaiset mielenosoitukset. Hän esitti alusta lähtien, että Yhdysvaltain pitäisi avustaa kapinallisia. Tuolloin jihadistit olivat vain pieni vähemmistö heidän joukossaan.

Ensimmäinen – dokumentin mukaan kansainvälinen – virhearvio oli, että al-Assadin hirmuhallinto kaatuisi nopeasti syyrialaisten omin voimin. Diktaattori kuitenkin sai tuekseen Venäjän ja Iranin.

Ylivoimainen aseistus ja häpeilemätön siviilien surmaaminen nostivat al-Assadin niskan päälle.

Obaman uskottavuuden kannalta keskeisenä tuodaan esiin hänen lausumansa elokuulta 2012, jonka mukaan Yhdysvallat hyökkää al-Assadia vastaan, jos tämä käyttää kemiallisia aseita. Kaasuiskuja tehtiin useita. Tässä kohtaa dokumentissa joudutaan katsomaan tapettuja pikkulapsia.

Obama kuitenkin päätti vielä hakea tukea hyökkäykselle kongressilta. Sinä aikana Venäjä ehdotti, että al-Assad luopuisi kemiallisista aseistaan.

Näin tapahtui, ja rauhanomainen ratkaisu oli monella tapaa hyvä. Se kuitenkin johti maallisten syyrialaiskapinallisten epätoivoon, joka ajoi heidät hakemaan tukea Isisiltä.

Käänne sotaa välttävästä presidentistä sotaan ryhtyvään presidenttiin tapahtui viime elokuussa, kun Isis teloitti julkisesti amerikkalaisen toimittajan James Wright Foleyn. Nyt Yhdysvallat tukee myös Syyrian maallisia kapinallisia, mutta viimeviikkoisen uutisen mukaan koulutetuksi on saatu vasta kuusikymmentä.

Toukokuun lopussa Yhdysvalloissa esitetyssä dokumentissa osa haastatelluista pitää Obaman lähestymistapaa älykkäänä ymmärryksenä Yhdysvaltojen rajallisista kyvyistä, ja osan mielestä se on typeryyttä, jonka vuoksi syyttömät ovat kärsineet.

Täten puntaroitavaa jää myös katsojalle – ehkäpä kaikiksi niiksi vuosiksi, joiden ajan Isis ja al-Assad pysyvät vallassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat