Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radiodokumentti on mestariteos Nokian tarinasta

Radio ja TV
 
Timo Jaakonaho Lehtikuva
Nokian lippulaivamyymälä sijaitsi Helsingin Aleksanterinkadulla.
Nokian lippulaivamyymälä sijaitsi Helsingin Aleksanterinkadulla. Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva
Arvio: dokumentti
Salo – Itämeren helmi
Suomi 2005
Käsikirjoitus ja ohjaus Harri Huhtamäki
Äänisuunnittelu Pekka Lappi
Radio 1 klo 22.05

 

Vuonna 2005 suomalainen Nokia oli maailman johtava kännykkävalmistaja.

Harri Huhtamäki haastatteli tuolloin Salossa kolmea elektroniikkateollisuuden veteraania, Åke Nyholmaa, Arto Vihtosta ja Raimo Lindsteniä, jotka olivat tehneet uransa Salorassa ja sittemmin Saloran ja Nokian yhteisessä matkapuhelinyhtiö Mobirassa. Dokumentti paljastaa, miten pienestä menestystarina voi olla kiinni.

Haastateltavat kertoivat esimerkiksi, että Nokia oli alkuvaiheessa luopumaisillaan tappiollisesta matkapuhelinbisneksestä. He myös arvelevat, että ilman Saloran tv-linjalaisten volyymituotanto-osaamista kännyköiden nousu olisi saattanut jäädä näkemättä.

Huhtamäen mestariteos sivuaa myös muita kiinnostavia ilmiöitä, kuten jo 70-luvulta alkaen tapahtunutta elektroniikkatuotannon siirtymistä Aasiaan. Esimerkiksi Saloran videoita ei ole koskaan tehty Suomessa. Haastateltavat eivät paheksu Salcompin Kemijärven-tehtaan sulkemista 2004 vaan ihmettelevät, miten pitkään tehdas pysyi Suomessa.

Pekka Lapin nerokas äänisuunnittelu rakentuu niin radion kuin kännyköidenkin historiasta. Jos et vielä ymmärrä, mitä stereofonia tarkoittaa, tämä radioteos kannattaa kuunnella kuulokkeilla. Myös jokainen tauko ja hiljaisuus on tarkkaan harkittu.

Nokian myöhemmät vaiheet eivät ainakaan vähennä ohjelman kiinnostavuutta.

Viime viikolla Saloran tarina Salossa sai lopullisen päätöksen, kun Nokian puhelimet ostanut Microsoft ilmoitti lopettavansa toimintansa kaupungissa.

Dokumentti onnistui kymmenen vuotta sitten ennustamaan tämänkin menneisyydestä nykyisyyteen matkaavassa ääni-introssaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat