Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Led Zeppelin ylitti itsensä, vastoin kaikkia odotuksia

Jääkö Lontoossa 2007 kuvattu konsertti yhtyeen vihoviimeiseksi?

Radio ja TV
 
Yle
Vuonna 2012 valmistunut taltiointi Led Zeppelinin eli laulaja Robert Plantin, basisti John Paul Jonesin, kitaristi Jimmy Pagen ja rumpali Jason Bonhamin konsertista Lontoossa 2007 nähdään vihdoin televisiossa.
Vuonna 2012 valmistunut taltiointi Led Zeppelinin eli laulaja Robert Plantin, basisti John Paul Jonesin, kitaristi Jimmy Pagen ja rumpali Jason Bonhamin konsertista Lontoossa 2007 nähdään vihdoin televisiossa. Kuva: Yle
Arvio: konsertti
Led Zeppelin: Celebration Day
Britannia 2012
Ohjaaja Dick Carruthers
Teema klo 21.55

Kovassa vedossa ollut laulaja Robert Plant, 66, tulkitsi myöhään eilen illalla Porin Kirjurinluodossa muutaman raskaamman rockin suurimmista klassikoista – mikäli hänen odotettu konserttinsa sujui odotusten mukaan.

Sen lähemmäksi ei Led Zeppelinin korskeimpia kunnianpäiviä voi enää päästä. Vuonna 1980 hajonneen yhtyeen toistaiseksi viimeinen täysimittainen konsertti oli Lontoossa 2007, ja sekin siis 27 vuoden tauon jälkeen.

Ja vaikuttaa vahvasti siltä, että seuraavaa ei tulekaan. Ennen kaikkea vastaan hangoittelevan, omaan musiikkiin ja yhtyeeseen keskittyvän Robert Plantin takia.

Kaksituntinen Led Zeppelin: Celebration Day osoittaa, että pysyvämmälle paluulle tai ainakin kunnon kiertueelle olisi ollut valmiudet. Lontoon O2-areenalla joulukuussa 2007 taltioitu ja vasta 2012 valmistunut konserttielokuva on yhä synnyttämänsä hypen veroinen, ellei enemmänkin.

Ensimmäiset ennusmerkit eivät silti olleet hyvät, sillä yhtyeen aikaisemmat hajoamisen jälkeiset esiintymiset – suuri televisioitu Live Aid 1985 ja levy-yhtiö Atlanticin juhla 1988 – olivat jääneet likilaskuisiksi.

Lontoossa panoksena olikin myöhempien aikojen maine: jäävätkö Robert Plant, kitaristi Jimmy Page ja basisti John Paul Jones historiaan vain surullisina ja säälittävinä veteraaneina.

Paineita lisäsi vielä odotukset moninkertaisesti ylittänyt kiinnostus. Yhteen ainoaan konserttiin myynnissä ollutta 18 000 pääsylippua rekisteröityi tavoittelemaan noin 20 miljoonaa toiveikasta. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan se on maailmanennätys.

Led Zeppelin ei silti ollut pitkän illan ainoa esiintyjä eikä omalla asiallaan. Vaikka ylivoimaisesti valovoimaisin.

Konsertissa muisteltiin myös edellisenä vuonna New Yorkissa kuollutta Atlantic-yhtiön hyvämaineista perustajaa Ahmet Ertegunia sekä kerättiin pääomaa hänen nimeään kantavalle, opiskelijoita tukevalle kansainväliselle säätiölle. Ertegun on siis se, jolle katseen ylös kattoon nostava Plant huikkaa heti Stairway to Heavenin päätyttyä: "Hey Ahmet, we did it!"

Ja niin he tekivätkin. Plant, Page, Jones ja rumpali Jason Bonham – vuonna 1980 kuolleen rumpali John Bonhamin poika – olivat harjoitelleet kuudentoista kappaleen tiukan ohjelmiston, jossa ei juuri notkahduksia ollut. Mutta ei myöskään yllätyksiä.

Näitä tulkintoja ei voi verrata yhtyeen parhaisiin vuosiin, jolloin kolmeen tuntiin venyneissä maratonkonserteissa saattoi tapahtua melkein mitä tahansa, ja usein tapahtuikin. Yhtyeen ihailijoille Celebration Day on kuitenkin enimmäkseen yhtä juhlaa, vaikka ilman arvaamattomuutta ja vaaran tuntua.

Kokeneen Dick Carruthersin ohjaama elokuva ei sekään ole yllätyksellinen, visuaalinen tyylinäyte, mutta se taltioi historiallisesta hetkestä kaiken olennaisen. Kiirehtimättä, tiiviisti ja keskittyneesti, hikipisaroita ja katseenvälähdyksiä myöten.

Mutta mihin sellaisen voi päättää – ja miten?

Led Zeppelin esittää encorena kaksi ikonista kappaletta, joita ilman konsertti ei olisi täydellinen: toinen on tietysti Whole Lotta Love, toinen yhtä ymmärrettävästi Rock and Roll.

Jälkimmäiseen Plant on viime aikoina päättänyt myös liki kaikki oman kiertueensa konsertit – ja ehkä päätti eilen puolenyön maissa Porissakin: "It's been a long time since I rocked and rolled."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat