Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama iski myös Long Islandille

Dokumentissa seurataan keskiluokkaisia amerikkalaisia, joille työttömyys tuli yllätyksenä

Radio ja TV
 
Yle
Vuoden 2008 finanssikriisi muutti keskiluokkaisen Heather ja David Hartsteinin perheen elämän.
Vuoden 2008 finanssikriisi muutti keskiluokkaisen Heather ja David Hartsteinin perheen elämän. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Laman uhrit Amerikassa
Hard Times: Lost on Long Island,
USA 2012
Ohjaus Marc Levin
TV1 klo 21.30

 

Siistin valkoisen säleaidan rajaama sievä omakotitalo ja siinä asuva onnellinen ydinperhe ovat olleet pitkään osa suurta amerikkalaista unelmaa. Mutta missä myytti syntyi?

Erään version mukaan New Yorkin Long Islandilla, Levittown-lähiössä. Tai siellä se ainakin toisen maailmansodan jälkeen tiivistyi keskiluokkaiseksi vertauskuvaksi, koko maahan levinneeksi Levittown-ilmiöksi.

Mielikuvien elättelystä ei ollut hyötyä enää syksyllä 2008, Yhdysvalloista alkaneen maailmanlaajuisen finanssikriisin hyökyaallossa. Silloin myös moni Levittownin koulutettu ja keskimääräisesti muita paremmin pärjännyt valkokaulustyöläinen huomasi pudonneensa tyhjän päälle.

Ohjaaja Marc Levin keskittyy dokumentissaan juuri heihin: omaa unelmaa säntillisesti eläneisiin professionaaleihin, jotka eivät osanneet koskaan kuvitella kohtalokseen potkuja. Saati nöyryyttävää pitkäaikaistyöttömyyttä ja täydellistä henkilökohtaista konkurssia omakotitalon menetyksineen.

Levin kuvasi dokumenttia kesäkuusta 2010 joulukuuhun 2010, jolloin monet poliitikot julistivat laman olevan voitettu, oikeastaan ohi. Levinin haastattelemat ihmiset näkivät asian toisin, lähinnä kiihtyvänä syöksykierteenä. Useimpien potkuista oli jo tuolloin niin kauan, että he olivat käyttäneet irtisanomispakettinsa ja työttömyysturvansa.

Haastateltavista nousevat keskeisiksi yrityskouluttaja Alan Fromm, luokanopettaja Heather Hartstein, arvopaperikauppias Nick Puccio ja viestintäpäällikkö Anne Strauss – kaikki työttömiä, perheellisiä, asuntovelkaisia ja masentuneita sekä mielestään taloudellisten olosuhteiden uhreja.

Viiteenkymmeneen minuuttiin tiivistettynä tarinat jäävät vähän ylimalkaisiksi. Mutta ainakin Levin antaa työttömyydelle – kuten amerikkalaiset ovat itse arvioineet – toisenlaiset kasvot: "He voisivat olla sinun ystäviäsi tai naapureitasi."

Paitsi ehkä viisikymppinen Fromm, joka sanoo selviytyneensä pahemmastakin. Hän työskenteli New Yorkin World Trade Centerissä sekä vuoden 1993 pommi-iskun aikana että vuoden 2001 terrori-iskun aikana ja matkusti myös siinä Long Islandin paikallisjunassa, jossa murhattiin joulukuussa 1993 kuusi ihmistä.

Muiden tarinat ovat tavanomaisempia, mutta menetykset yhtä suuria. Työpaikan mukana katosi tuki- ja ystäväverkosto, eikä selviytymistä auta yleinen syyllistäminen loisimisesta.

Dokumentin ensi-illan tienoilla heinäkuussa 2012 Yhdysvalloissa työttömyysprosentti oli 8,3. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, työttömiä on tuoreimman tilaston mukaan tasan kolme prosenttia vähemmän: 5,3. Ja New Yorkin Long Islandilla menee vähän paremmin: työttömiä oli toukokuussa 4,5 prosenttia.

Mutta missä ovat Alan Fromm, Nick Puccio, Anne Strauss ja Heather Hartstein nyt?

Fromm näyttää työskentelevän suuren lääkeyrityksen kouluttajana, Puccio on LinkedIn-palvelun mukaan työtön työnhakija. Strauss on julkaissut kaksi kirjaa ja muuttanut Long Islandilta New Yorkin pohjoispuoliseen Saratoga Springsiin.

Kotiäiti Hartstein asuu lastensa kanssa Long Islandilla, mutta ei miehensä, kiropraktikko David Hartsteinin kanssa. Tämä kuoli kesäkuussa 2011 harvinaiseen hantavirukseen, jonka sai siivotessaan kellaria – juuri sen valkoisen säleaidan rajaaman unelmatalon, jonka pankki oli juuri päättänyt pakkolunastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat