Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhatun poika ryhtyy kostajaksi

Jännitysdraama pyrkii vakavasti otettavaksi puheenvuoroksi omankädenoikeudesta mutta sortuu näppäryyteen

Radio ja TV
 
Hero
Nuorta newyorkilaista Seania (Caleb Steinmeyer) piinaavat synkät muistot.
Nuorta newyorkilaista Seania (Caleb Steinmeyer) piinaavat synkät muistot. Kuva: Hero
Arvio: elokuva
Boy Wonder ★★★
USA 2010
Ohjaus Michael Morrissey
Pääosissa Caleb Steinmeyer, Zulay Henao, Bill Sage, Daniel Stewart Sherman
Hero klo 21.00 (K16)

Illan indie-elokuvan Boy Wonderin nimi viittaa Robiniin, Batmanin teini-ikäiseen taistelupariin.

Alkuperäinen Robin eli The Boy Wonder oli akrobaattiperheen vesa, jonka isän ja äidin surmasivat gangsterit. Orpopojan huostaansa ottaneen Batmanin tausta oli lähes identtinen: katuryöstäjä tappoi hänen vanhempansa.

Samantapaisesti on käynyt myös lukioikäiselle newyorkilaiselle Sean Donovanille ( Caleb Steinmeyer ). Tämän äiti kuoli autoryöstön yrityksessä nuoren Seanin istuessa takapenkillä.

Nyt synkän muiston piinaama nuorimies käy high schoolia ja treenaa. Hän asuu isänsä ( Bill Sage ) kanssa, mutta heidän keskinäiset välinsä ovat kankeat.

Eräänä iltana Sean lähtee salaa haastamaan rikollista tappeluun. Samaan aikaan toisaalla rikosetsivä Teresa Ames ( Zulay Henao ) saa siirron murhatutkijaksi.

Ames ihmettelee kollegalleen Seanin vierailua poliisiasemalla ja kuulee, että nuorukainen käy säännöllisesti selaamassa kuvia rikollisista siltä varalta, että äidin murhaaja löytyisi.

Seanista ei onneksi ole tehty sarjakuvafania, joka innoissaan kopioisi sankariensa elkeitä.

Sankarillisia piirteitä ei painoteta myöskään hänen persoonassaan, vaan Sean on maailmaa alta kulmien tarkasteleva, syrjäänvetäytyvä tyyppi. Lisäksi hahmon taustaan tuodaan onnistuneesti lisäselitys, jolloin äitiin liittyvä trauma ei jää hänen ainoaksi määrittäväksi piirteekseen.

Yksipuolisuuden vaara päähenkilöä silti vaanii, paljolti näyttelemisen kautta.

Caleb Steinmeyer saa kyllä Seanin vaikuttamaan ahdistuneelta, mutta tunneskaala jää niin kapeaksi, että roolihenkilön asemaan ei ole helppoa eläytyä. Useissa kohdin näytteleminen myös tuntuu pakotetulta.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut ensimmäisenä draamallisena työnään Michael Morrissey. Hän on esikoisohjaajaksi iäkäs, valokuvien perusteella viisikymppinen.

Muutenkin tausta on pitkän elokuvan ohjaajalle epätavallinen: Morrissey on tehnyt uransa remonttitosi-tv:n ja ruoanlaitto-ohjelmien tuottajana.

Ehkäpä johtuen Morrisseyn kokemattomuudesta draamakirjoittajana ja -ohjaajana elokuvaan on jäänyt harmillisia ristiriitaisuuksia.

Vaikka perusvire elokuvassa on realistinen, tappeluiden kohdalla todenmukaisuus tuntuu unohtuvan, lähinnä sen suhteen, paljonko iskuja ja potkuja tavallinen ihminen voi kestää. Todelta ei tunnu sekään, että Sean suhtautuu tekemistensä salaamiseen melko huolettomasti.

Merkittävin eriparisuuden ongelma kuitenkin syntyy siitä, että omankädenoikeutta katsotaan kriittisesti, mutta useat juonenkäänteet ovat silti sujuvia viihde-elokuvamaisella tavalla.

Rikolliseen liittyvä kehitelmä on – asiaa sen tarkemmin paljastamatta – lainattu elokuvaan vain pienin muunnoksin Tim Burtonin ohjauksesta Batman (1989).

Siinä Robin ei ollut mukana – mutta oikeastaan Sean onkin pikemminkin nuori lepakkomies, joka pukeutuu mustiin ja liikkuu yössä ypöyksin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat