Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiededokumentti sen sanoo: maapallon elämä on pienistä kiinni

Radio ja TV
 
Yle
Tiededokumentin juontaja Chris Beardshaw on briteille tuttu Gardeners' World -puutarhaohjelmasta.
Tiededokumentin juontaja Chris Beardshaw on briteille tuttu Gardeners' World -puutarhaohjelmasta. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Maaperän tiede
Deep Down & Dirty: The Science of Soil, Britannia 2014
Ohjaus Graham Russell
TV1 klo 19.00

Mitä yhteistä on lierojen suolistobakteereilla, sienten seitinohuilla rihmastoilla ja saven mineraalihiukkasten minimaalisilla sähkövarauksilla? Ne kaikki mahdollistavat nykyisen kaltaisen elämän maapallolla.

Brittidokumentissa Maaperän tiede ollaan siis yhtä aikaa pienten ja suurten asioiden äärellä. Puutarhuri ja maisema-arkkitehti Chris Beardshaw kertoo, mitä maaperän kasvukerroksesta löytyy ja miten sen eri osat ovat saaneet alkunsa.

Kun kaikki tämä liittyy jokapäiväiseen ravintoomme, asia on selkeästi merkityksellistä. Toisaalta pääpiirteet on opetettu ainakin suomalaiselle jo peruskoulussa, mikä saa Beardshaw'n innokkaan esiintymisen välillä tuntumaan intoilulta.

Dokumentin kohokohtiin lukeutuu vierailu East Anglian turvesoilla. Siellä syvälle maahan 1850-luvulla juntattu pylväs näyttää nyt, että kuivatus on laskenut maanpintaa nelisen metriä. Samalla selvitetään, miksi hiilinieluina toimivia soita ei ilmastonmuutoksen aikaan kannattaisi kuivata.

Ihmisen vaikutus maaperään tuodaan esiin myös vääränlaisen viljelyn aiheuttaman eroosion kautta. Tarkastelematta sen sijaan jäävät lannoitteet ja torjunta-aineet, jotka ovat vastikään nousseet otsikoihin glyfosaatin epäiltyjen haittojen vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat