Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wimbledon-finaali jatkuu, jatkuu ja jatkuu

Tenniksen klassikkoturnaus olisi ansainnut paremman komedian kuin 7 Days in Hell

Radio ja TV
 
John P. Fleenor HBO
Aaron Williams (Andy Samberg) pelaa Wimbledonin miesten loppuottelua jo seitsemättä päivää.
Aaron Williams (Andy Samberg) pelaa Wimbledonin miesten loppuottelua jo seitsemättä päivää. Kuva: John P. Fleenor HBO
Arvio: elokuva
7 Days in Hell ★★★
USA 2015
Ohjaus Jake Szymanski
Käsikirjoitus Murray Miller
Katsottavissa HBO Nordicin maksullisessa nettipalvelussa

HBO-komedialla7 Days in Hell oli täsmäajoitus, sillä se sai ensiesityksensä Wimbledonin tenniskisojen aikaan.

Mutta tennishän on aiheena ikuinen, joten naurattaa komedia vieläkin – jos on naurattaakseen. Wimbledoniin liittyy niin paljon totisuutta, traditiota ja brittiläistä pikkutarkkuutta, että se on ilman muuta aiheena mitä parhain komedian kohde.

7 Days in Hell on mukadokumentti, mocumentary, Wimbledonin miesten kaksinpelin finaalista vuonna 2001. Siinä olivat muka vastakkain amerikkalainen kauhukakara Aaron Williams ( Andy Samberg ) ja aivoton brittinössö Charles Poole ( Kit Harrington ). Dokumentti alkaa tilanteesta, jossa finaalia on pelattu seitsemän päivää, eikä loppua ole näkyvissä. "He olivat valmiita pelaamaan loppuelämänsä", toteaa joku "haastateltavista".

Aaron on Serena ja Venus Williamsin isän adoptoima katulapsi, josta kasvoi 1990-luvulla huippulahjakas tennispelaaja ja armoton bilettäjä. Hän päätyi jo silloin Wimbledonin finaaliin, mutta siellä tapahtui kamalia. Aaron pakeni julkisuutta Ruotsiin, paljastuu sittemmin. Siellä hän muun muassa lanseerasi alusvaatemalliston ( Björn Borgia ei mainita).

Ruotsi-osuudessa on oikeasti hauskoja oivalluksia, mutta siinä vaiheessa myös typerä alapäähuumori alkaa saada liikaa tilaa.

Samaan aikaan toisaalla seurataan Charles Poolen kasvua tennistähdeksi. Charles on päätynyt uralleen kaamean äitinsä potkimana. Kun legendaarinen finaali lähestyy, Charles alkaa saada painostavia puheluita itseltään kuningattarelta.

Hahmoista Aaronissa on enemmän potentiaalia, ja Charles jääkin selvästi hänen varjoonsa. Tyhmä mikä tyhmä. Tyttöystäviäkin on ollut vain yksi.

Vajaan tunnin mittaisessa komediassa mennään vauhdilla eteenpäin, mutta mitta kielii myös siitä, että ainekset eivät ole riittäneet. Yleisvaikutelma on hutiloitu, ja se on kyllä totisesti sääli. Wimbledon olisi ansainnut niin paljon parempaa huumoria. Britit tekisivät tämän varmasti paremmin.

Varsinkin itse pelin kuvaamisessa olisi tarvittu älyä ja huolellisuutta, vaikka on siinä hetkensä.

Kentälle ilmaantuu kriittisellä hetkellä, yhdellä niistä, naispuolinen viuhahtaja, jonka kanssa häntäheikki Aaron ryhtyy puuhiin. Kuluu tunteja, ja yleisö seuraa hipihiljaa, sillä säännöissä ei sanota mitään kentällä pelin aikana harjoitettavasta seksistä.

Alapääosasto menee varsinkin homosteluvitseissä liian pitkälle – tai oikeastaan se jää puberteettiselle tasolle. Voisi luulla, että homoseksille nauraminen on hautautunut 1980-luvun mauttomimpiin komedioihin, mutta 7 Days in Hellin perusteella se on tehnyt jonkinlaisen paluun.

Voisi myös luulla, että ruotsalaisten "homomyönteisyys" on vain suomalaista keksintöä, mutta näemmä stereotypia tunnetaan Yhdysvalloissakin.

Yksi mocumentaryn vitseistä ovat aidot henkilöt.

Tennistähdistä mukaan ovat suostuneet "sisko" Serena Williams, Chris Evert sekä John McEnroe. Taikuri David Copperfield on olevinaan Aaronin biletyskaveri. Näyttelijöissäkin on isoja nimiä: Lena Dunham esittää Aaronin stylistiä, ja Jon Hamm on mocumentaryn kertojanääni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat