Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spede Pasanen loi aidon härmäläisen kyborgin

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
MTV3
Tappajarobotti (Vesa-Matti Loiri) rentoutuu Mr. Smithin (Heikki Kinnunen) ja suomalaisen missiagentin (Aake Kalliala) seurassa.
Tappajarobotti (Vesa-Matti Loiri) rentoutuu Mr. Smithin (Heikki Kinnunen) ja suomalaisen missiagentin (Aake Kalliala) seurassa. Kuva: MTV3
Elokuva
Lentävät luupäät, Suomi 1984
Ohjaus ja käsikirjoitus Spede Pasanen
MTV3 klo 12.15

 

Ihmisen ja koneen ristisiitokset eli kyborgit kuuluivat kasarin neonhohtoisen tieteiselokuvien keskeisimpään kuvastoon. Näin myös meillä Suomessa.

Spede -komediassa Lentävät luupäät nähdään aito härmäläinen kyborgi. Elokuvassa Vesa-Matti Loiri esittää Suomi-lippalakkiin sonnustautunutta haavoittumatonta ihmisrobottia, joka on koulutettu tappajaksi sotilaallisiin tarkoituksiin. Polttoaineenaan hän käyttää alkoholia.

Kärjistäen voisi sanoa, että tappajarobotista kertova Suomi-leffa oli edellä aikaansa. Saihan se ensi-iltansa hieman ennen Terminator – tuhoajaa (1984).

Lentävät luupäät on kuitenkin vain yksi esimerkki kotimaisesta scifistä, joka 1980-luvulla eli voimansa päiviä. Tuolloin Suomessa valmistui ennätysmäärä kyseiseen lajityyppiin soveltuvia elokuvia. Aikakauden tieteisfiktion tavoin myös Suomi-scifissä näkyivät vuosikymmenen keskeisimmät uhat ja pelot.

Timo Linnasalon Aurinkotuuli (1980) ja Juha Rosman Huomenna (1986) olivat lohduttomia tulevaisuudenkuvauksia. Pekka Hyytiäisen MP – Minä pelkään (1982) ja Timo Humalojan Valkoinen kääpiö (1986) käsittelivät puolestaan ydintuhon uhkaa. Apokalyptisemmille tasoille päästiin Jussi Parviaisen Harmageddonissa (1986).

Kasarin jälkeen kotimaista scifiä on edustanut lähinnä vain Jari Halosen Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma (1994) ja Timo Vuorensolan Iron Sky (2012). Tunnetuin ja arvostetuin kotimainen tieteiselokuvuva lienee edelleenkin Risto Jarvan vuoteen 2012 sijoittuva Ruusujen sota (1969).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat