Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisten nuorten sävellahja sai tutun juontajan

Kirsti Pohjaväre palasi radiostudioon yli 30 vuoden tauon jälkeen

Radio ja TV
 
Håkan Sandblom Yle
17-vuotias Kirsti Pohjaväre ja 18-vuotias Matti Hiltunen olivat Nuorten sävellahjan uudet juontajat kesäkuussa 1979. "Kikka harrastaa muun muassa näyttelemistä koulunsa näytelmäkerhossa sekä liikuntaa. Masa toimii aktiivisesti ELMU:ssa eli Elävän musiikin yhdistyksessä. Kellariteatterin toiminnassa hän on ollut mukana syksystä 1977 lähtien", kerrotaan Ylen valokuvan taustatiedoissa.
17-vuotias Kirsti Pohjaväre ja 18-vuotias Matti Hiltunen olivat Nuorten sävellahjan uudet juontajat kesäkuussa 1979. "Kikka harrastaa muun muassa näyttelemistä koulunsa näytelmäkerhossa sekä liikuntaa. Masa toimii aktiivisesti ELMU:ssa eli Elävän musiikin yhdistyksessä. Kellariteatterin toiminnassa hän on ollut mukana syksystä 1977 lähtien", kerrotaan Ylen valokuvan taustatiedoissa. Kuva: Håkan Sandblom Yle

"Minusta tuntuu, että se nuori on sisälläni edelleen. Nyt vien kuulijat nuoruuteen ja itseni myös", Kirsti " Kikka " Pohjaväre toteaa.

Ensi kertaa Pohjaväre astui radiostudioon vuonna 1979, kun hänet valittiin 17-vuotiaana lukiolaisena Nuorten sävellahjan juontajaksi. Toivekonsertti oli tuolloin suosionsa huipulla, ja kuulijoita oli jopa 1,2 miljoonaa.

"Nykynuorille on varmaan aika mahdoton ajatus, että tuolloin radiokanavia oli tasan kaksi", Pohjaväre sanoo ja nauraa.

Hän ei miettinyt miljoonayleisöään sen kummemmin.

"Voi olla, etten edes tiennyt, että kuulijoita oli niin paljon. Ehkä nuorena muutenkin ottaa vaan asiat niin kuin ne on."

"Säviksenä" tunnettu Nuorten sävellahja perustettiin 1960-luvun puolivälissä, ja ohjelma jatkui 1980-luvun loppupuolelle. Ideana oli yhdistää hyväntekeväisyys ja nuorison biisitoiveet. Ohjelmaan saattoi osallistua lahjoittamalla rahaa.

Vuonna 2008 Radio Suomi lanseerasi idean uudelleen Entisten nuorten sävellahjana eli "Enskana", jota nyttemmin on nostalgisesti ryhdytty kutsumaan myös "Entisten nuorten sävikseksi".

Kuulijoita on noin neljännes 80-luvun huippuvuosista. Edelleen kyseessä on yksi kuunnelluimmista radio-ohjelmista.

Kirsti Pohjaväre juonsi Nuorten sävellahjaa alunperin pari vuotta. Se oli alku mediauralle, johon liittyy journalismiopintoja jopa Yhdysvalloissa.

Pohjaväre on vuosien varrella tehnyt kaikenlaista urheilusta dokumentteihin. Valtaosan urastaan hän on tehnyt televisiossa, mutta radio on yhä rakas.

"Tykkään läsnäolosta ja heittäytymisestä. Mitä suorempi lähetys, sen parempi."

Toukokuussa hän palasi toteuttamaan musiikkitoiveita yli 30 vuoden tauon jälkeen.

"Kyllä samoja biisejä toivotaan edelleen. Myös kuulijoista löytyy vanhoja tuttuja. He ovat lähettäneet terveisiä tunnistettuaan ääneni", Pohjaväre kertoo.

itse Ohjelma on sekä muuttunut että pysynyt ennallaan.

Aikoinaan ihmiset etsivät ohjelman kautta esimerkiksi festariheilojaan, joilta olivat unohtaneet kysyä yhteystiedot. Tällainen on sosiaalisen median aikakautena jäänyt pois.

Tilalle ovat tulleet nostalgiset biisikertomukset ja nuoruusmuistot. Ohjelmassa myös kuulutetaan koolle esimerkiksi luokkakokouksia ja nuoruudenkavereiden tapaamisia.

Mutta yhä edelleen perusideana on se, että ihmiset haastavat toisiaan mukaan ohjelmaan ja hyväntekeväisyyteen mitä omalaatuisimmin tavoin. Tilaisuuden saatuaan myös Pohjaväre haluaa heittää haasteen.

"Terveisiä Jake Nymanille, joka opasti minut radiotyön alkuun. Haastan hänet mukaan vuonna 1979 hankitun lp-levyn hinnalla."

 

Entisten nuorten sävellahja Radio Suomessa klo 15.03.

Kim Laine
"Kuulijoista löytyy vanhoja tuttuja", sanoo Säviksen pariin palannut Kirsti Pohjaväre.
"Kuulijoista löytyy vanhoja tuttuja", sanoo Säviksen pariin palannut Kirsti Pohjaväre.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat