Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin unelmatehdas tuhoaa omat tähtensä

Radio ja TV
 
Yle
Marthe Keller on Fedora ja Stephen Collins tämän nuori ihailija.
Marthe Keller on Fedora ja Stephen Collins tämän nuori ihailija. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Fedora – arvoituksellinen nainen ★★★
Fedora, Saksa 1978
Teema klo 18.00 (K12)

Mestariohjaaja Billy Wilderin (1906–2002) toiseksi viimeinen elokuva Fedora – arvoituksellinen nainen muistuttaa monella tapaa yhtä hänen suurimmista teoksistaan, 28 vuotta aiemmin valmistunutta Auringonlaskun katua (1950).

William Holden näyttelee molemmissa miestä, joka yrittää hyötyä jo sammuneesta elokuvatähdestä. Molemmat alkavat yhden päähenkilön kuolemasta, ja tarinat etenevät takaumina Holdenin henkilöhahmojen kertojaäänien kommentoimina.

Jo yli 70-vuotiaan Wilderin ura oli hiipumassa samoin kuin elokuvien kuvaamille tähdille oli käynyt. Wilder ei saanut Fedoraa tuotetuksi Hollywoodissa vaan joutui tekemään sen lähinnä saksalaisella rahalla.

Itävallassa syntynyt juutalainen Wilder pakeni natseja uransa alussa Berliinistä Hollywoodiin.

Wilder olisi halunnut Fedoraan Holdenin rinnalle Marlene Dietrichin ja Faye Dunawayn mutta joutui tyytymään vähäisempiin kykyihin Marthe Kelleriin ja Hildegard Knefiin. He näyttelevät vaativat roolit kömpelösti eikä Fedora pärjää Auringonlaskun kadulle, jossa loisti Gloria Swanson.

Käsikirjoituskaan ei aivan pärjää edeltäjälle, mutta Fedora ei ole niin kehno tekele kuin sen vastaanotto aikoinaan antoi ymmärtää. Cannesin ensi-illan jälkeen sitä on esitetty niukasti.

Fedorakin kuvaa pätevästi, kuinka maailman suurimman tähtitehtaan tuottama kuuluisuuden kimalle voi aiheuttaa riippuvuutta ja tuhota omat tuotteensa.

Aikojen mittaan Wilderin ohella jotkut muutkin Hollywoodin parhaat elokuvantekijät ovat tehneet kriittisiä elokuvia unelmatehtaastaan. Jos Hollywoodilla onkin taipumus syödä tähtensä ja rapauttaa lahjakkuutensa, ainakin he ovat uskaltaneet toisinaan myöntää sen itseironisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat