Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kieltä opiskellaan tositarkoituksella

Realitysarjassa maahanmuuttajat opettelevat ruotsia rennosti, huumorilla ja ehdottoman tosissaan

Radio ja TV
 
Somalilalainen Abdulaah haluaa oppia ruotsia saadakseen töitä.
Somalilalainen Abdulaah haluaa oppia ruotsia saadakseen töitä.
Arvio: realitysarja
Ruotsi haltuun
Svenska till varje pris, Ruotsi 2013
Fem klo 18.30

 

Mainio tosi-tv-formaatti tämä Ruotsin SVT:n sarja, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Sarjassa opetetaan ruotsin kieltä kahdeksalle maahanmuuttajalle, kahdeksassa jaksossa, ja siinä on aivan oikein oivallettu, että kielen oppimiseen voi luontevasti sitoa ihmiselämän eri puolia. Kielessä on kaikki, kieli liittyy kaikkeen.

Maahanmuuttajien tarinat ovat usein traagisia, mutta sarjan lähtökohta on ruotsalaisen positiivinen.

Vaikka kielen oppiminen ei oikeasti olekaan heille pelkkää leikkiä vaan pohjimmiltaan mitä vakavin asia, kurssin tehtävänä on alkajaisiksi luoda mahdollisimman rento ja hauska ilmapiiri. Sama pätee itse ohjelmaan.

Teennäisyyskin voisi olla vaarana, mutta ohjelma ei lipsu sille puolelle, sillä kielen oppimisen metodit ovat vakuuttavia.

Puitteet ovat hienommat kuin tavallisilla kielikurssilaisilla missään. Oppilaat muuttavat Bogesundin linnaan, ja kurssilla vierailee kuuluisuuksia.

Kun toisessa jaksossa opinnot toden teolla alkavat, apuna käytetään musiikkia, ja vieraaksi saapuu laulaja Anne-Lie Rydén. Kolmannessa jaksossa kirjailija Theodor Kallifatides pyytää kurssilaisia kirjoittamaan elämästään. He lukevat ensin Kallifatidesin oman tekstin, jossa hän kuvaa omaa alkuaikaansa Ruotsissa.

Sen jälkeen Kallifatides kysyy, mikä on heidän vahvin muistonsa kotimaasta. "Mitä näette, kun suljette illalla silmänne?"

Opettajina toimivat Jonas Kauppi ja Jozefina Persson, joista jälkimmäinen on itse muuttanut Kroatiasta Ruotsiin vasta aikuisena.

Hän ollut siis samassa tilanteessa kielen kanssa kuin oppilaat. Jozefina on iloinen ja sydämellinen, Jonas vähän totisempi.

Kurssilaiset tulevat eri puolilta: Afganistanista, Thaimaasta, Somaliasta, Ecuadorista, Bulgariasta, Kamerunista, Pakistanista ja Irakista. Kullakin on omat haasteensa, ja lähtötasot vaihtelevat.

Thaimaalaisen Pornthipin on esimerkiksi vaikea lausua ärrää. Somalialaisten taas on vaikea erottaa f-äännettä ja veetä, minkä takia valkoista tarkoittava vit voi muuttua helposti rumaksi sanaksi, ja sekös kaikkia naurattaa.

Muutenkin sarjassa nauretaan paljon, mutta ristiriitojakin on luvassa.

Afganistanista paennut Wajiha on ilmeinen lahjakkuus. Hän tuntuu puhuvan ruotsia parhaiten, vaikka hän oli saapunut Ruotsiin vasta kolme vuotta aiemmin luku- ja kirjoitustaidottomana.

Jokaisessa jaksossa yksi kurssilainen kertoo vähän enemmän omasta taustastaan. Esimerkiksi Wajiha kuvaa, miltä tuntui luopua huivista Ruotsissa.

Sarjan suomenkielinen käännös tuo vielä sarjaan oman tasonsa, sillä kääntäjä on päätynyt siloittelemaan kurssilaisten kielivirheet, mikä on selkeä ratkaisu.

Niinpä suomenkielisten kannattaakin seurata sarjaa korva tarkkana ja kenties oppia kurssilaisten virheistä.

Yle
Afganistanilainen Wajiha on kielenoppijana ilmeinen lahjakkuus.
Afganistanilainen Wajiha on kielenoppijana ilmeinen lahjakkuus.
Pakistanilainen Pashtoon tähtää maahanmuuttajien ruotsinopettajaksi.
Pakistanilainen Pashtoon tähtää maahanmuuttajien ruotsinopettajaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat